To so stavki, ki jih vsak dan poslušam od ljudi, ki pridejo k meni.
In kje je vzrok?
Zelo velikokrat se v našem telesu preveč namnožijo kvasovke in glive, med najbolj znanimi med njimi pa je Candida albicans.
Ta vrsta bakterije živi v vsakomer izmed nas, ko pa njena količina zmaga nad količino dobrih probiotičnih bakterij, takrat to ni več v redu.
Znaki, ki se začno pojavljati, so napihnjen trebuh, močna želja po ogljikovih hidratih, želja po sladki hrani, prebavne težave − driske, zaprtost in napenjanje. Ker glive v telo sproščajo toksine in snovi, podobne hormonom, porušijo naš hormonski sistem, kar posledično privede do slabšega delovanja ščitnice in kopičenja kilogramov.
Kaj lahko jemo?
Prvi korak je, da nehamo hraniti kvasovke. Odvzeti jim moramo to, kar imajo najraje.
Sladkor (rjavi, beli ...), med, sadje (grozdje, banane, kaki, jabolka ...), vse mlečne izdelke, kvas in izdelke, ki ga vsebujejo, belo moko, kis in vloženo v kisu, predelane mesnine (salame, paštete), vse sladkarije (piškoti, tortice ...) orehe, pistacije, brusnice, suho sadje, škrobno zelenjavo: zimske buče, korenje, krompir ...
Jemo lahko ovsene kosmiče, ajdovo kašo, kvinojo, proseno kašo, belo meso, ribe, laneno olje, svetlinovo olje, olivno olje, mandlje, kokos in lešnike, naravno morsko sol, vso neškrobno zelenjavo, cimet, baziliko, česen, origano.
Vendar preden jemo hrano, ki hrani naše zdrave bakterije, moramo iz telesa odstraniti vse toksične kvasovke in druge bakterije.
Ko želimo skuhati juho, moramo najprej dobro očistiti lonec.
Enako je z našim telesom.
Če hočemo, da bo dobro delovalo, ga moramo očistiti vse nesnage, ki se kopiči v naših celicah, tkivih in organih.
V vzhodni medicini za začetno razstrupljanje uporabljajo mešanico posušenih in zmletih zelišč, tako imenovani bazični prah, ki pomori glive in druge parazite tam, kjer nastajajo.
Katera so ta zelišča?
Bazični prah vsebuje ječmenovo travo v prahu, ki v sebi skriva številne telesu koristne snovi. Zelena barva je posledica visoke vsebnosti klorofila.
Vsebuje kar 30-krat več vitamina B1 in 11-krat več kalcija kot kravje mleko.
Špinačo premaga s sedemkrat večjo količino karotenov in petkrat več železa.
Tudi C-vitamina ima sedemkrat več, kot ga je v pomarančah.
Sto gramov ječmenove trave v prahu nas preskrbi tudi z 80 mikrogrami vitamina B12, katerega pomankanje so po krivem pripisovali predvsem vegetarijancem in veganom, v zadnjem času pa se z njim spopada tudi čedalje več drugih ljudi.
Prav tako z žličko ječmenove trave poskrbimo za dnevno potrebo po vitaminih A, B2, B6, E in K. Vsebuje tudi več kot 50 mineralov, med njimi so kalcij, krom, natrij, jod, železo, baker, magnezij, mangan, fosfor, kalij, selen, cink, žveplo ...
Aminokisline so v telesu nujno potrebne kot osnovni gradniki beljakovin, v ječmenovi travi pa najdemo njihovo celotno paleto − od alanina, arginina, cistina, glicina in histidina pa do fenilalanina, serina, triptofana in tirozina. Med njimi najdemo vse esencialne aminokisline, ki jih naše telo samo ni sposobno tvoriti in mu jih moramo zato preskrbeti s hrano. Ker vsebuje tudi pomembne encime, je zelo učinkovita pri sami prebavi hrane v črevesju.
Druga vrsta zelišča je jedilna konoplja, ki je bogat vir esencialnih aminokislin, esencialnih maščobnih kislin, antioksidantov ter proteinov. Vsebuje optimalne količine omega-3 in omega-6 maščobnih kislin ter velik delež antioksidantov, kot so klorofil, tokoferoli in tokotrierioli. Ne vsebuje opijatov (THC), vsebuje pa tudi magnezij, kalij, žveplo, fitosterole, askorbinsko kislino, beta karotene, kalcij, vlaknine, histidin, železo, fosfor, riboflavine, niacin, tiamin ter druge hranilne snovi, ki pripomorejo k zmanjševanju želje po ogljikovih hidratih.
Foto: wikimedia commons
Tretje zelišče pa je moj ljubljenec, vsaj kar se tiče razstrupljevalnih učinkov. Neem je indijsko drevo, njegovi listki pa imajo močne antiseptične in antibakterijske lastnosti.
Ima res neverjetno veliko koristnih lastnosti, kot so: izboljšuje telesno odpornost, razstruplja telo, čisti kri, deluje protivnetno, lajša in odpravlja prebavne težave, uničuje parazite, glive in toksične bakterije ter pripomore k popolnemu razstrupljanju telesa.
Svetujem ga vsem s težavami s sladkorjem, saj uravnava nihanje sladkorja, pomaga pa tudi pri vseh alergijah, vnetjih, pozitivno vpliva na lasišče, kožo, sklepe in nohte.
Res je čudovit, učinkovine o njegovi koristnosti pa najdemo že v več koz 5000 let starih zapisih iz Indije.
V ajurvedski medicini neemove listke uporabljajo kot eno od osnovnih sestavin svojih lekarn.
Tudi sodobne znanstvene raziskave potrjujejo trditve zdravilcev ajurvede, da je neem zelo koristna rastlina, ki pomaga pri reševanju cele vrste zdravstvenih težav.
Sama prisegam na bazični prah zjutraj na tešče, eno čajno žličko pomešano v malo tople vode.
Na tujih klinikah so nas učili, da se vsako zdravljenje začne z razstrupljanjem črevesja in celotnega telesa. Ko naredimo prostor dobrim, zdravim bakterijam, šele takrat lahko poskrbimo, da bomo s sicer zdravo, ekološko in lokalno pridelano hrano zaužili vsa hranila, ki jih naše telo potrebuje.
***
RECEPT ZA KOSILO PRI KANDIDI
Polpeti iz ovsenih kosmičev z zelenjavo ter omaka iz cvetače
Za polpete potrebujete:
- skodelico namočenih ovsenih kosmičev
- na kokosovi maščobi popečeno bučko in papriko, strt česen, pokuhano špinačo, skodelico namočenega lanenega semena (tri žlice lanenega semena namočite v devetih žlicah vode − namočeno pustite vsaj pol ure), malo naravne morske soli
Priprava:
Sestavine med seboj dobro zmešajte in oblikujte v polpetke. Če je premokro, dodajte še malo ovsenih kosmičev.
Zapecite na peki papirju na 180 stopinjah Celzija do zlato rumene barve.
Omaka iz cvetače:
V sopari ali v vreli vodi do mehkega pokuhajte cvetačo. Odcedite, dodajte malo naravne morske soli, kokosovo mleko in sveže listke bazilike. Spasirajte do gladkega.
Pa dober tek
***
Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.
V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:
- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje
- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in kmalu tudi čisto pravi pivovar.
- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin
- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt
- Teja Kuk, socialna delavka, prostovoljka in vodja projekta Skuhna
Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.