Zdravje v hrani: Špinačna lazanja

Špinačo, ki ima res malo kalorij, kupite svežo in jo hitro porabite, saj se ji pri skladiščenju znižuje vrednost hranil.

Objavljeno
25. maj 2017 00.31
shutterstock špinača
Alja Dimic
Alja Dimic

Pomlad je na svojem vrhuncu, kar se kaže tudi na bogato obloženih tržnicah sadja in zelenjave. Zelo rada imam sobotna pohajkovanja po ljubljanski tržnici, ko doživljam utrip mestnega vrveža s pogledom na vso to ponudbo sveže hrane, ki me vedno vabi, naj jo pokusim.

Rada okušam nove jedi, ljubim kuhanje in ne mine teden, ko si ne bi privoščila ene izmed meni najbolj ljubih zelenjav, špinače.

Špinača je pri nas že dolgo v uporabi, sicer pa je njena domovina Azija. V Evropo so jo prek Španije prinesli Arabci.
Poleg tega da je zares izvrstnega okusa, je tudi zelo zdrava, saj vsebuje življenjsko pomembne minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, provitamin A, vitamine B, vitamin K, niacin, folno kislino, železo in vitamin C. Najlepše od vsega pa je, da špinača vsebuje res zelo malo kalorij, 100 gramov špinače ima vsega 15 kalorij/64 kJ.

Kljub temu nekaj previdnosti pri pripravi špinače ne bo odveč, saj se v njej skladišči nitrat, ki se nahaja v zemlji. Zaradi tega kuhane špinače ne smete dlje časa pogrevati, da se nitrat ne začne pretvarjati v nitrit, ki je za zdravje škodljiv. Da boste zmanjšali vsebnost nitrata, ji odstranite steblo in rebra listov. Prav tako kupujte le špinačo, ki je zrasla v zemlji, na prostem, saj takšna vsebuje manj nitratov.

Špinačo vedno kupite svežo in jo hitro porabite, saj se ji pri skladiščenju znižuje vrednost hranil. Če jo shranjujete, liste operite, jih zelo dobro osušite, neprodušno zaprite in hranite v hladilniku.

Špinača je odlična tudi zaradi zares visoke vrednosti beta karotena, vsebuje ga kar štirikrat več kot brokoli. Prav tako je polna B-kompleksov, ki so nujni za tvorbo in nastajanje hormonov, skrbijo za pravilno presnovo ogljikovih hidratov, nujni so za lepe lase, kožo in nohte, so pa tudi ključni za tvorbo celične energije, ki jo za svoje življenje potrebuje vsaka naša celica.

Špinača je odličen obrok za vse ženske, ki imajo težave zaradi suhih sluznic in v menopavzi, saj vsebuje veliko vitamina E, ki je nujen tudi za zdravo delovanje srca.

In na špinačo nikar ne pozabite zdaj, v predpoletnem času, saj vsebuje veliko bakra, ki pripomore k lepi porjavelosti kože in zdravju las.

Zaradi visoke vsebnosti kalcija je skoraj nujna tudi za zdrave kosti, zobe in sklepe.

Špinača je v jedeh res vsestranska in zelo uporabna in vsaj mene nikoli ne razočara. Špinačna lazanja je zagotovo ena mojih najbolj priljubljenih jedi.

Zanjo potrebujete:

• palačinke, ki ste jih spekli iz prosene ali mandljeve moke, jajca in mandljevega mleka
• malo naravne morske soli
• zblanširano špinačo, 1 kilogram 
• svilnat tofu, 250 gramov
• kokosovo smetano, 3 decilitre
• pet strtih strokov česna
• do mehkega skuhano in zelo dobro odcejeno cvetačo, eno glavo
• malo muškatnega oreščka
• kokosovo mleko, 4 decilitre
• dve žlici mandljeve moke
• kokosovo smetano za po vrhu
• listke sveže bazilike
• kokosovo mleko, polnomastno za kuhanje, 4 decilitre

Priprava:

• Specite palačinke.
• Sesekljajte tri stroke česna in jih malo popražite na kokosovem maslu, da zadiši, nato dodajte skuhano špinačo in malo popecite.
• Tofu dobro zmešajte s kokosovo smetano in ščepcem soli. Dodajte muškatni orešček in sesekljano baziliko.
• Do gladkega zmešajte cvetačo, dodajte polnomastno kokosovo mleko in malo soli. Konsistenca mora biti kot mehak pire krompir. Zmes naj ne bo pregosta.
• Na kokosovem maslu popražite 2 stroka česna, in ko zadišita, ju odstranite. Dodajte dve žlici mandljeve moke in malo popražite, dodajte kokosovo mleko, stlačen tofu in malo muškatnega oreščka ter mešajte do želene gostote. Na koncu primešajte cvetačno omako in vse skupaj dobro premešajte.
• Na pekač, obložen s peki papirjem, razporedite palačinke. Nanje razporedite polovico skuhane špinače, nato čez prelijte tretjino cvetačne omake. Prekrijte s palačinkami, nanje naložite preostalo špinačo in prelijte z drugo tretjino cvetačne omake. Nato po vrhu spet naložite palačinke in jih prelijte s preostalo cvetačno omako.
• Po vrhu prelijte kokosovo smetano.
• Pecite približno 25 do 30 minut na 180 stopinjah Celzija.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon

Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.