Alessijev božič

Božična scena s podpisom Marcella Jorija bogatejša za tri okraske

Objavljeno
17. december 2015 17.23
Pred tremi leti je italijanski oblikovalec Marcello Jori z združitvijo dveh božičnih tradicij, jaslic in okraševanja božičnega drevesa, izumil pravo inovacijo in velik miselni preskok. Ključne ikone božične scene je »pretopil« kar v živobarvne bunke, za te pa je tistega leta predvidel tudi dvodimenzionalno rdečo jelko, v katero jih je bilo mogoče vstaviti. Prvo leto so bile kroglice živopisane, glavni liki božične zgodbe pa so dajali vtis, kot bi bili vzeti iz risane pravljice. Sledili sta ji še v zlato in v biserno srebrno barvo potopljeni seriji, a še vedno s prepoznavnimi potezami Jorijevih bibličnih likov. Z vstopom v Alessijevo spletno trgovino pa je mogoče hitro ugotoviti, da je zlata sveta družina iz pihanega stekla in ročno poslikanimi detajli, za katero je treba odšteti 160 evrov, že razprodana.

A kot izpostavljajo pri tem italijanskem proizvajalcu dodatkov in pripomočkov za dom, ki je svojo zgodovino začel pisati že daljnega leta 1921, je takšne jaslice na vrvicah mogoče ne samo obesiti na zimzeleno božično drevo, ampak tudi v vsak drug kot hiše oziroma stanovanja. Lahko visijo z električnih žic, luči, svečnikov, stebrov in knjižnih polic, mogoče jih je nanizati na trak in obesiti kot girlando. Eno je gotovo: ker morajo viseti, ne zavzemajo ne prostora pod jelko ne katerega druga kota ali morebiti celo sobe domovanja, kot se to utegne zgoditi s kakšnimi iz minulega stoletja.

Mešanica smejočih se pajackov

Letošnji božič, kakor ga vidi 64-letni italijanski oblikovalec Marcello Jori, ki se je v poklicni svet podal kot umetnik, izšolan na bolonjski akademiji za dramo, umetnost in glasbene študije, pa je bogatejši še za tri nove člane božične scene. Jori je svojo umetniško ustvarjalnost pretvoril v storž in snežaka, ki dajeta celotni sceni še več radoživega duha, božično zgodbo pa zaokrožuje še krona za na vrh božičnega drevesca. Konica z ročno naslikanimi očmi in nosom je v resnici v rog trobeč angel, ki oznanja prihod Jezuščka. Gre za nebeško bitje, ki prinaša božično radost, pojasnjuje spremno besedilo, pa tudi za 48 evrov lažjo denarnico, je še mimogrede mogoče ugotoviti.

Poleg Jorijeve zlate jaslične serije je, kot naznanja Alessijeva spletna trgovina, prodajna uspešnica letošnjih praznikov tudi porcelanasta smrečica Xmas Friends (Božični prijatelji), ki se namesto z lučkami sveti zaradi značilne glazure. Zavzame le za kozarec prostora na mizi, njej avtor, 54-letni italijanski komični risar stripov Massimo Giacon, ki deluje tudi kot grafični in industrijski oblikovalec ter glasbenik, pa je z njenimi oblinastimi vejami zlil še Božička snežaka, medveda in jelena. Massimo Giacon je za Alessija ustvaril tudi jaslice, prav tako iz porcelana, ki seveda bolj kot na starodavne biblične prizore spominjajo v njegovem prepoznavnem slogu na sceno kakšne risanke. Gre za mešanico smejočih se pajackov, tudi v kopalkah, in živali, med njimi rožnatega osla in opice, figure, ki bi jih človek prej kot v gozdnatem mahu in v času prihoda Odrešenika pričakoval v škatli Lego kock. Tudi te so letos bogatejše za uradno tri nove člane, a ker nastopajo tudi v setu po dva, jih je v resnici pet. Kot oznanja proizvajalec, to mešanico različnih likov z imenom Jaslice in Giaconovim podpisom prav tako preveva tisto, kar je naposled pri božiču najpomembnejše – radostno vzdušje in optimizem.