Arhitektura: Blejska silhueta

Gledalci bodo odslej veslače na Bledu spremljali s popolnoma novih tribun v ciljni areni, odlikuje pa jih sonaravna umestitev v del prostora tik ob obali jezera. Tega zaznamuje strma konfiguracija terena, katerega linijska umestitev objekta tribun dodatno poudarja naravno podobo predela.

Objavljeno
11. marec 2011 14.38
Melita Meršol, Ona
Melita Meršol, Ona
Po letu 1989 bo letos Bled vnovič gostil svetovno prvenstvo v veslanju. Udeleženci iz več kot 80 držav bodo na 2000-metrski progi za gledalce ustvarili pravo doživetje. Proga namreč omogoča spremljanje veslačev vse od starta do cilja s prenovljenih tribun v ciljni regatni areni. Za estetski presežek – odlikuje jih subtilna umestitev v del prostora, ki je neposredno umeščen ob obalo Blejskega jezera – so zaslužni arhitekti iz ljubljanskega biroja Multiplan arhitekti.

Poleg Luzerna velja Bled za eno najpomembnejših in najlepših naravnih prizorišč veslaških tekmovanj, v našem prostoru pa tudi za zibelko slovenskega športnega veslanja. V povojnih letih se je razvil v pomemben veslaški center, v okviru katerega je bil leta 1955 kot prvi objekt zgrajen veslaški hangar v Mali Zaki.

Zaradi bližajočega se letošnjega prvenstva v avgustu je bilo treba v okviru veslaškega centra ponuditi ustrezne prostorske možnosti in infrastrukturo, tako za izvedbo prireditev svetovnih razsežnosti profesionalnega veslanja kot tudi za nadaljnji razvoj veslaškega centra Bled kot nacionalnega veslaškega središča, pri tem pa upoštevati ohranjanje krajinskih kvalitet, videz in doživljajsko privlačnost naravnega prostora na obali jezera.

Občina Bled je tako z arhitekturnim natečajem pred dvema letoma pridobila najustreznejše rešitve za veslaški center in ciljno regatno areno v Veliki Zaki s pripadajočo zunanjo ureditvijo. Prenova spomeniško zaščitenega objekta hangarja in objektov v Mali Zaki ter tribun v Veliki Zaki je bila s prvo nagrado dodeljena Multiplan arhitektom, nam je povedal Aleš Žnidaršič, njihov vodilni arhitekt. Vsi objekti so bili zgrajeni z denarjem iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Gledalci bodo tako veslače spremljali s popolnoma novih tribun v ciljni areni, odlikuje pa jih sonaravna umestitev v del prostora tik ob obali jezera. Tega zaznamuje strma konfiguracija terena, katerega linijska umestitev objekta tribun dodatno poudarja naravno podobo predela. V splošnem objekt tribun sodi v skupino komunalnih objektov, katere funkcija primarno zaznamuje zunanji videz, pa vendar je avtorjem iz ljubljanskega biroja Multiplan arhitekti uspelo preseči in nadgraditi formalen izraz oblikovanja s prepletajočim odnosom grajenega in naravnega.

Objekt tribun definirata dva sklopa: spodnji odprti tribunski del s sedišči ter zaprti, enoviti del tribun, namenjen komentatorjem in prostoru VIP. Nad objektom je pohodna streha, ki kot terasa ponuja ekskluziven razgled, ki širno zajame celostno podobo mesta z jezerom in otokom v značilno, edinstveno blejsko silhueto. Tribune je možno (za)senčiti s teleskopsko streho.

Avtorji poudarjajo posebnosti tovrstnih grajenih struktur, ko njihova umestitev sočasno ustvarja podobo raznolikih meril oz. prostorskih kontekstov; od daleč (iz središča Bleda) ali od blizu (z obale Velike Zake) ter na samem mestu tribun, kjer se objekt »odkrije« v celoti.
Bled je kot naš vodilni turistični kraj tako pridobil tudi objekte, ki omogočajo športno rekreativno dejavnost za prebivalce in turiste ter organizacijo največjih mednarodnih tekmovanj v veslanju. Prvenstvo ne bo le izreden dogodek za Bled in Slovenijo ter njuno promocijo, temveč bo spodbudilo razvoj veslanja v Sloveniji. Cilj je, da tribune ne bodo samo arhitekturni presežek, temveč bodo kot večnamenski objekt rabile za popestritev kulturnih in športnih prireditev na Bledu.