TRIpike, biro, ki prisega na obrtniški pristop

Mladi arhitekti poskušajo arhitekturo in oblikovanje znova povezati z obrtmi in materiali, kot so les, kamen in glina.

Objavljeno
12. november 2015 16.24
Smilja Štravs, Kult
Smilja Štravs, Kult
Arhitekturni biro in obrtniško delavnico TRIpike sestavljajo arhitekti Tadej Podakar, Luka Fabjan in Urša Križman. Projektov se vedno lotijo skupaj, po principu več glav več ve. Ponavadi je tako, da Luka prevzame komunikacijski del, Tadej sestavi nabor možnih tehničnih rešitev, Urša pa naredi končno podobo projekta.

Kot mladi arhitekti poskušajo arhitekturo in oblikovanje znova povezati z obrtmi in tradicionalnimi materiali, kot so les, kamen in glina. »Delo in znanje arhitekta sta močno vezana na delavniško dejavnost, česar pa v praksi danes praktično ne zaznamo več,« pravi Urša Križman. V ta namen so si uredili manjšo delavnico v nekdanji garaži, kjer spoznavajo in raziskujejo različne materiale. V proces izvedbe projekta zato vključujejo lokalne obrtnike, ki jim pomagajo s svojim znanjem in izkušnjami.

Filozofijo arhitekta v koži obrtnika želijo prenesti na oblikovanje interjerja, pri čemer prisegajo na inovativnost in domačnost. »Dober ambient mora poleg funkcionalnosti ponuditi tudi dovolj premišljenih detajlov, ki določajo dojemanje prostora in atmosfero,« pravi Urša.

Pohištveni modularni regal REMLshelf je najprepoznavnejši izdelek linije Les Kovina Together. Spodnja letev, ki ima tudi vlogo obešalnika, je pritrjena na steno, druge pa se lahko prosto premikajo po vertikalni smeri.