Elektro luksuz

Electrolux, švedski izdelovalec gospodinjskih aparatov in naprav, praznuje 90. rojstni dan. Zanj je zaslužen genijalni Šved Axel Lennart Wenner Gren.

Objavljeno
27. avgust 2009 17.28
Uredništvo Kulta
Uredništvo Kulta
Electrolux, švedski izdelovalec gospodinjskih aparatov in naprav, praznuje 90. rojstni dan. Zanj je zaslužen genijalni Šved Axel Lennart Wenner Gren, ki je še v času, ko so gospodinje prisegale na krpe, metle in smetišnice, začel premišljevati o napravi, ki bi jih združila v eno in bi postala uporabno gospodinjsko sredstvo v boju proti drobtinam, prahu in vsej ostali navlaki. Ideja se je pravzaprav porodila, ko se je leta 1908 sprehajal po Dunaju. V izložbi je prvič v življenju zagledal sesalnik. Ampak razstavljeni eksponat je bil približno dvajsetkilogramska mrcina, za katero je bilo treba odšteti pravo bogastvo. Pred njegovimi očmi se je zavrtel Back to the Future. Povsem jasno je videl privlačno sodobno damo, ki v rokah drži lahko napravo, ki dobesedno srka ves tisti prah, ki se čez noč kot kakšna kontrarevolucija spusti na parket in police. Ko je prišel domov, je samozavestno prepričal vodilne može podjetja Elektromekaniska AB, ki se je v tistem času ukvarjalo z izdelavo razsvetljave za otvoritveno slovesnost Panamskega prekopa. Podjetje se je leta 1919 združilo z Luxa AB in spremenilo ime v Electrolux. Piše Gregor Šket.

Julija so žirafe v živalskem vrtu v nizozemskem Rotterdamu (Rotterdam Zoo) dobile novo hišo. »Pomembno je zadovoljiti uporabnika, ne zgolj ugoditi zahtevam naročnika,« so prepričani v biroju LAM arhitekti, ki je hišo po sistemu Cradle to Cradle (od zibke do zibke) postavil. Znani so po tem, da gradijo hiše »po meri«, in žirafe so v tem še posebej zahtevne stranke. To je prva hiša za živali, načrtovana po sistemu, ki omogoča izpolnjevanje gradbenega načela trajnosti. »Morali smo izpolniti ekološke zahteve podnebnih razmer, hkrati pa zgraditi hišo s klimo, ki bo primerna za živali, katerih osnovni življenjski prostor je savana. S končnim rezultatom smo zares zadovoljni,« je dejal vodja biroja Menno Lam. In če so doslej trdili, da so njihove hiše dobre za ljudi, bodo zdaj v svoj portfelj lahko dodali, da zidajo tudi hiše, ki so dobre za živalstvo. Piše Smilja Štravs.

Kjer je avtomobilska industrija imela Fordov model T, kjer je orožarska industrija imela znameniti tommy gun, kjer je filmska industrija imela kralja Hollywooda Clarka Gabla, kjer je gradbena industrija imela njujorški Empire State, tam ameriška letalska industrija ni imela nič, s čimer bi konkretizirala samozavestno premoč. Zato je Kindelberger začel sprejemati nenavadno nagle ter na videz pretirano samozavestne odločitve, v primerjavi s katerimi bi današnji drzni jezdeci kapitala venture capitalists bili kot nebogljeni froci. Podjetje NAA, ki se je v predvojnem obdobju vrsto let ukvarjalo predvsem z izdelavo priljubljenih in trpežnih šolskih letal tipa T-6 texan oziroma harvard, je vedno glasnejše napovedi viharja na stari celini namreč izkoristilo za preboj na znatno bolj zahtevno, čislano, hja, morda celo zvezdniško, a zagotovo predvsem donosnejše področje izdelave lovskih oziroma jurišnih letal srednjega ter dolgega dosega. Z zgodbo o Mustangu P-51 ali kako so Britanci pri Američanih naročili ribe in krompirček in dobili hamburger, vas zabava Aleš Kovačič.

Tenisači imajo Central Court v Wimbledonu, dirkači v formuli 1 Monte Carlo, atleti Letzigrund v Zürichu, boksarji MGM Grand Garden Areno v Las Vegasu, alpski smučarji progo Hahnenkamm v Kitzbühlu, golfisti Old Course v škotskem St. Andrewsu in smučarji letalci našo velikanko pod Poncami. Za nogometaše najbolj sveta trava raste na Wembleyju. Prav na njem bodo prihodnjo soboto prvič zaigrali člani slovenske reprezentance in se prav tako prvič doslej pomerili z igralci iz domovine nogometa - Anglije. Več, Peter Zalokar.

Ronaldo Fraga je brazilski modni kreator, ki si je zadal za nalogo, da bo brazilsko divjo folkloro, ki jo imamo vsako leto priložnost občudovati v času slovitega pustnega karnevala v Riu de Janeiru, popeljal tudi na svetovne modne piste. Preboj je dosegel leta 1996, ko je v Sao Paulu udaril s kolekcijo Rad imam kokošja srčeca. Modni svet je zastrigel z ušesi. Ko se je pojavil Fraga, je v brazilskem modnem kurniku završalo; kokoši so mu vznemirjeno nadele bleščeč naziv najboljšega debitanta za leto 1996 na modnem tednu v Sao Paulu. Odtlej je minilo že 13 let in petelin Ronaldo Fraga kikirika vedno glasneje. Piše Smilja Štravs.