Finsko oblikovanje narave

Iittala ob stoti obletnici rojstva Tapia Wirkkale in Rut Bryk

Objavljeno
17. december 2015 14.10
Smilja Štravs
Smilja Štravs

Na Finskem letos praznujejo stoti obletnici rojstva dveh pomembnih oblikovalcev, ki sta močno zaznamovala finski dizajn in skandinavsko oblikovanje nasploh. Gre za kultnega oblikovalca Tapia Wirkkalo in v svetovnem merilu morda nekoliko manj znano Rut Bryk, grafično oblikovalko in kiparko, ki je na Finskem prepoznavna zlasti po umetnosti oblikovanja keramike. Finci so rojstna dneva znamenitega oblikovalskega para začeli praznovati že 2. junija, ko bi stoletnico praznoval Tapio, raztegnili pa jo bodo vse do 16. oktobra 2016, ko bi imela sto let Rut. Tapio Wirkkala (1915–1985) in njegova žena Rut Bryk (1916–1999) veljata za pomembni figuri v finskem in skandinavskem oblikovanju, s praznovanjem stote obletnice njunega rojstva pa želijo Finci opozoriti na pomen finskega oblikovanja v svetu – in trenutek seveda izkoristiti tudi v komercialne namene.

Podjetje Iittala, katerega moto je brezčasno oblikovanje za vsak dan, je stoto obletnico rojstva Tapia Wirkkale, ki je za podjetje oblikoval več steklenih izdelkov, počastilo z izdajo treh novih kolekcij z letnico 2015. Jubilejno kolekcijo steklenic Wirkkala iz leta 1959 so dali na trg v štirih barvah (najbolj priljubljena je modra) in dveh oblikah. Izdelali so 2015 kosov posamezne steklenice, ki so tudi oštevilčeni. Pripravili so tudi jubilejno izdajo vaze Ovalis v dveh velikostih prav tako iz leta 1959 in kolekcijo štirih različnih kozarčkov za žganje, ki jih je Wirkkala oblikoval v različnih obdobjih in se med seboj močno razlikujejo.

Sledeč viziji, ki jo je v podjetje vnesel finski oblikovalec Kaj Franck, da ni treba kupiti celotnega seta (enakih) kozarcev ali porcelana naenkrat, kot je bila nekoč praksa tudi v slovenskih gospodinjstvih, temveč lahko posamezne kose dokupujemo sproti, so v Iittali izdali jubilejni set štirih kozarčkov iz različnih obdobij njegovega ustvarjanja. Darilni set vključuje kozarčke iz kolekcij Tapio (1954), Ultima Thule (1968), Niva (1972) in Kaleva (1980). Najbolj prepoznavna in magična je zagotovo kolekcija Ultima Thule; navdih zanjo je Tapio dobil, ko je opazoval taljenje ledu na Laponskem.

Tapio Wirkkala se je v svetu uveljavil kot predstavnik modernega finskega oblikovanja, ki temelji na čistosti oblik. Kot pravi Arto Mankinen, predstavnik podjetja Iittala, značilna skandinavska jasnost in enostavnost forme ne izhajata toliko iz domnevne poduhovljenosti Fincev ali narodove pesniške duše – ta se bistveno ne razlikuje od drugih narodov –, temveč je odgovor na vprašanje, od kod Fincem cepljenost za lepoto, veliko bolj dolgočasen: Finci v oblikovanju izhajajo iz narave, ki jih obdaja, in ta je veliko skromnejša in bolj minimalistična v formah kot v drugih, toplejših okoljih.

Obenem pa vsaj v evropskem okolju vse oblike, ki so tako ali drugače povezane s snegom in ledom, po tradiciji veljajo za pravljične in v tem je velik del finske zgodbe o uspehu. Največji navdih oblikovalcem namreč predstavljajo mehke forme snega, ki velik del leta objemajo pokrajino in jezera, ki jih ima Finska v izobilju. Tapio je vedno z navdušenjem in čudenjem spremljal vsakoletno menjavanje letnih časov, ki so vedno prinašali isto in s tem potrjevali, da življenje teče dalje, ne glede na to, kaj se zgodi, obenem pa so s seboj nosili nova in nova presenečenja – in prav nanja je bil še posebej pozoren.

Ali je Tapio Wirkkala po pomoti ali kakšni višji logiki postal eden od pionirjev modernega finskega in skandinavskega oblikovanja, ki je vsaj v evropskem prostoru nedvomno postalo kult, niti ni toliko pomembno, njegov potencial so Finci, ki jih je sicer samo dvainpolkrat več kot Slovencev, znali izkoristiti in ga že leta tudi dobro prodajajo. Izdelke, za katere je sicer značilen obrtniški način izdelave, mu je uspelo povezati z industrijsko produkcijo, umetnost in tradicijo pa združiti s sodobnim načinom dela. Sodeloval je z različnimi finskimi podjetji, največ z Iittalo, delal pa je tudi v Italiji, Nemčiji in Mehiki. Njegovi izdelki so vključeni v najpomembnejše svetovne muzeje oblikovanja na svetu.

Kiparka Rut Bryk ni bila le žena kultnega Tapia Wirkkale, na Finskem je znana predvsem po delu s keramiko. Najprej je oblikovala manjše okrasne kose in zanje uporabljala obliko tihožitja – v glino je odtisnila drobne rastlinske in živalske slike, strukturo različnih vrst tekstila ter arhitekturne in mitološke motive iz različnih kulturnih okolij, denimo most Rialto iz Benetk. V keramiko je rada prenašala predvsem drobne geometrijske motive in značilno skandinavski element – ptice.

Proti koncu šestdesetih let je Brykova začela ustvarjati večja keramična dela z arhitekturnimi podobami različnih oblik in barv. Ustvarila je monumentalna keramična dela, ki danes krasijo pomembna državna poslopja – denimo mestno hišo v Helsinkih, finsko veleposlaništvo v New Delhiju in uradno rezidenco finskega predsednika Mäntyniemi. Rut je kot grafična oblikovalka večkrat pomagala pri delu tudi možu – za nekatere njegove izdelke iz porcelana je izdelala površinsko grafično dekoracijo.

Osrednjo razstavo ob njuni obletnici je v hiši kulture v Rovaniemiju na Finskem postavil oblikovalec mlajše generacije Harri Koskinen in bo na ogled do marca prihodnje leto. Namesto običajne retrospektivne razstave se je Koskinen odločil, da njuno delo predstavi kot nekakšno ozadje modernemu oblikovanju, pri čemer je v dialog s kultnim oblikovalcem postavil dela mladih finskih oblikovalcev in umetnikov, kot so Elina Brotherus, Kira Gluschkoff, Pirjo Honkasalo, Ismo Kajander, Jorma Puranen, Pentti Sammallahti, Rauno Träskelin in Sakari Viika. Poleg podjetij, kot je Iittala, ki tržijo zlasti delo Tapia Wirkkale, je tu še fundacija TWRB (Tapio Wirkkala in Rut Bryk), ki je ob njuni obletnici pripravila še komplet izdelkov papirne galanterije, kot so darilni papir, razglednice, zvezki, nalepke, posterji, svinčniki ..., ki pa so naprodaj samo na Finskem.