Foscarinijeva buča

Caboche z varčno tehnologijo led

Objavljeno
19. september 2013 15.18
Smilja Štravs, Kult
Smilja Štravs, Kult

Italijanski proizvajalec luči Foscarini, ki svoje izdelke oglašuje pod geslom »več kot luči – čista čustva«, v proizvodnjo luči uvaja sodobno tehnologijo led, katere značilnost je varčna poraba energije. To ne velja le za nove izdelke, temveč želijo z novostjo opremiti tudi stare, zlasti tiste, ki veljajo za prodajne uspešnice. Tako so na zadnjem sejmu luči Euroluce v Milanu javnosti predstavili led-različico svojega najbolje prodajanega lestenca Caboche.

Visečo luč Caboche je oblikovala Patricia Urquiola v sodelovanju z Eliano Gerotto. Patricia Urquiola je španska oblikovalka s stalnim bivališčem v Milanu, že nekaj časa pa velja za eno najbolj zaželenih in inovativnih oblikovalk, za katero se pulijo dizajnerska podjetja, ki želijo imeti v svojem portfelju nekaj zares lepega in brezčasnega. Eliana Gerotto je rojena Benečanka, italijanska oblikovalka, ki ji je bila lepota položena v zibko, zlasti ko gre za izdelke iz stekla.

Zamisel za Caboche je nenavadna in ni povezana s starinskimi kristalnimi lestenci ter slapovi steklenih kristalov, obešenih na kovinske vence, kakršne poznamo iz preteklosti. Caboche je pravzaprav steklena buča. Ime izhaja iz francoščine in pomeni tikva – to je vrsta okrogle jedilne buče z rebrasto oranžno lupino in sočnim mesom, na katero spominja zlasti lestenec v zlato rumeni barvi.

Izhodišče za oblikovanje te sijajne luči, ki simbolizira razkošje in bi jo brez sramu v svoje veličastne sobane dal obesiti sam veliki Gatsby, je bila preprosta zapestnica s plastičnimi obročki, ki so skupaj zvezani z nizom elastik, njena zgodovina pa sega v trideseta leta prejšnjega stoletja. Takšne zapestnice nosijo majhne punčke in malo večja dekleta; na elastike nanizaš plastične ali kakšne drugačne kroglice in jih zvežeš skupaj. Videti je kot igrača.

Tudi Patricia in Eliana sta se pri ustvarjanju luči Caboche zabavali kot majhni punčki, ki se igrata. Najprej je treba imeti pripravljeno ogrodje – to je nekaj podobnega kot vrša za lovljenje rib, steklen venec, na katerega natikaš steklene kroglice, tako kot bi krasili novoletno smrečico s steklenimi bunkami. Celota deluje kot zmagoslavni venec, ki ga sestavlja nešteto čudovitih, lesketajočih se draguljev.

»Predmeti se starajo in za oblikovalce je to vedno težavno,« pravi Patricia Urquiola. Vendar to ne velja za Caboche; steklena buča je tiste vrste izdelek, ki se lahko vpiše na seznam brezčasnih izdelkov s karakterjem. Po novem bo Caboche svetila tudi ob pomoči varčne tehnologije led, z enako intenzivnostjo in mehko razpršitvijo svetlobe kot prej. Ohranila bo svetlobno energijo originalne različice in pridobila potencial, ki ga omogoča sodobna tehnologija.