Kennedyjev Cape Cod

Devetindvajsetega maja bo minilo sto let od rojstva Johna F. Kennedyja.

Objavljeno
19. maj 2017 14.23
Saša Bojc
Saša Bojc

»Morje se spreminja, svetloba se spreminja in ladje se spreminjajo. Sol imamo v naši krvi, v našem potu, v naših solzah ... In ko gremo k morju, gremo tja, od koder smo prišli,« je nekoč izjavil ameriški predsednik John F. Kennedy, ki se je vedno znova rad vračal na družinsko posestvo v Hyannis Portu na rtu Cape Cod. Kot je povedal ob neki drugi priložnosti, se je vsakič vrnil na Cape in se sprehodil po plaži, ko je moral sprejeti težko odločitev. »Cape je kraj, kjer lahko razmišljam in sem sam,« ga je opisal.

A to je bil predvsem kraj, kjer se je tako v trenutkih zmagoslavja kot žalovanja, najrazličnejših kriz, praznovanj in porok zbirala razširjena dinastija Kennedy, kraj, ki ga mnogi ameriški mediji opisujejo kot Camelot ob morju (dvorec Camelot, znan iz legende o kralju Arturju, je bil med »kraljevanjem« Jackie in Johna sinonim za Belo hišo). Cape Cod v zvezni državi Massachusetts še danes (in verjetno ne le zaradi Kennedyjev) slovi kot najbolj oblegano turistično območje vzhodne obale ZDA.

Čez natanko deset dni bo minilo sto let od rojstva JFK, najslavnejšega ameriškega predsednika moderne dobe, po 50. obletnici njegovega uboja pred štirimi leti pa se ga bodo tudi letos množičneje spominjali na vseh koncih ZDA in ga počastili z najrazličnejšimi dogodki in razstavami. Ena zanimivejših bo v njemu ljubem Hyannis Portu, kjer še vedno stoji njegova počitniška hišica, zdaj last njegovega nečaka, odvetnika in politika Teda Kennedyja Jr. in njegove žene Kiki.


Počitniška hiša Johna F. Kennedyja je zdaj v lasti njegovega nečaka Teda Kennedyja Jr. in njegove žene Kiki. Foto: AP/ Steven Senne

Ker je hiša propadala, sta se leta 2011 lotila temeljite obnove. Za to nalogo pristojen oblikovalec Mark Grenier, ki se je zavedel, da to ni čisto običajna prenova, in se je težko sprijaznil z dejstvom, da bi odstranjen gradbeni material, med drugim okna, talne obloge, tapete in zarjaveli žeblji, moral končati na smetišču, ga je začel zbirati z namenom, da bi ga tako ali drugače ohranili. Naposled so odpadke predali lokalnim umetnikom, ti pa so ustvarili umetniške kose, ki bodo razstavljeni na različnih lokacijah na Cape Codu in bodo avgusta prodani na dražbi. Izkupiček bodo namenili obnovi tamkajšnjega muzeja John F. Kennedy Hyannis Museum, ki ohranja in razširja zapuščino predsednika Kennedyja, njegove družine in njihovo tesno povezanost z rtom Cape Cod.

Leta 1928 kupila hišo

Johnova starša, industrialec, politik, tudi ameriški veleposlanik v Veliki Britaniji Joseph Patrick Kennedy in hči nekdanjega bostonskega župana Rose Elizabeth Fitzgerald, ki sta na svet spravila štiri fante in pet deklet, sta hišo na 50 Marchant Ave. v Hyannis Portu kupila leta 1928 in poslej je družina tu preživljala poletne počitnice. Hiša, ki sta jo sčasoma razširila na okoli dvajset sob, kino in savno v kleti ter z bazenom, teniškim igriščem in garažo za štiri avtomobile, je skupaj s še sosednjima, ki sta ju kot svoji družinski pozneje kupila John in Robert, tvorila posestvo Kennedyjevih. To je v začetku 60. let postalo tako rekoč središče ameriške politike.

V Hyannis Portu sta John, tedaj še senator Kennedy, in njegova izbranka Jacqueline preživela prvi konec tedna po zaroki, ki sta jo uradno naznanila 25. junija 1953, posnet in popisat pa ju je prišel novinar in fotoreporter Life Magazina. V Hyannisu je JFK spremljal izide volitev 8. novembra 1960 in imel prvi govor po izvolitvi, tam je bila njegova baza za njegovo naslednjo predsedniško tekmo. Je pa res, da je predsednik John, denimo, poleti 1963 na Cape Codu najel hišo, ker je bila njegova premajhna za bivanje in pisarno, pa tudi iz varnostnih razlogov.


Poleti 1963 je predsedniška družina na Cape Codu najela hišo. Foto: Foto Cecil Stoughton, Bela hiša/arhiv John F. Kennedy Presidential Library and Museum

Razširjena družina Kennedy se je na posestvo, na katero se najboljši razgled odpira z morja, kar so turistični prevozniki s pridom izkoriščali vse od 60. let dalje, vselej umikala in se tam srečevala tudi ob drugih dogodkih. Denimo 19. julija 1986 sta bodoča mladoporočenca, hči JFK Caroline Kennedy in Edwin Schlossberg, na zelenici pred hišo sprejemala svate, 15. julija 1990 je njena babica Rose Kennedy predčasno praznovala 100. rojstni dan (uradno ga je imela 22. julija), tu so sredi julija žalovali za njenim bratom Johnom F. Kennedyjem Jr., njegovima ženo in svakinjo, ki so bili v Hyannis Port namenjeni na poroko Rory Kennedy in Marka Baileyja, pa je njihovo letalo strmoglavilo na obali otoka Martha's Vineyard.

V tej hiši, hiši svojih staršev, je od začetka 80. let živel tudi najmlajši od devetih Kennedyjevih otrok, brat JFK in senator Ted Kennedy, in tam leta 2009 tudi preminil za posledicami možganskega tumorja. Konec januarja 2012 pa je Tedova vdova Victoria nepremičnino, ki je bila tedaj ocenjena na 5,5 milijona dolarjev, donirala neprofitnemu inštitutu njenega moža Edward M. Kennedy Institute for the U. S. Senate, s čimer se ni uresničila le poslednja volja njenega moža, temveč Tedova obljuba mami Rose, da bo njihov družinski dom nekoč prešel v javno dobro in ohranjal zgodovinski spomin.

Toda še sredi julija 2011 je bila po poročanju USA Today družina Kennedy razdeljena glede prihodnosti posestva. Vdova Teda Kennedyja in njeni trije otroci so načrtovali, da bi hišo namenili za izobraževanje ali muzej, drugi člani Kennedyjega klana pa so ob tem izrazili pomisleke, kako zagotoviti zasebnost, glede na to, da bodo nekateri člani tam živeli in skušali ohranjati celoten videz posestva.

Poletna rezidenca Bele hiše

Ko JFK, Jacqueline in njuna otroka niso bili v Washingtonu, so bili v Hyannis Portu, hiši z devetimi spalnicami in s prelepim pogledom na Atlantski ocean. To je bila nekakšna poletna rezidenca Bele Hiše, tu ob morju pa se je le še utrjevala podoba sproščene in uživaško naravnane predsedniške družine novega časa, zagorele od morskega sonca in razkuštrane zaradi večnega vetra. Tam je bil JFK pogosto fotografiran ne samo s svojima otrokoma Caroline in Johnom Jr., temveč tudi s kopico otrok bratov in sester, ki jih je vozil naokoli z avtomobilčkom za golf ter se kazal kot nasmejan in otroškim šalam in veselju naklonjen prvi mož ZDA. Čeprav je tudi v Hyannis Portu nosil obleko, pa se je tu oblikoval njegov športni slog, podčrtan s polo majicami in lahkimi poletnimi hlačami, kot tudi sproščena vikendaška različica ameriške prve dame, ki je v dneh ob morju nosila kariraste oblekice, bluze v pastelnih tonih in kapri (pa tudi kratke) hlače.

Kot prikazuje film Jackie, ki so ga nedavno predvajali v slovenskih kinematografih, je Jackie Kennedy v najbolj dramatičnih dneh po umoru JFK prav v Hyannis Portu sprejela novinarja revije Life Magazine Theodora H. Whita, ki je leto prej prejel Pulizerjevo nagrado za svojo knjigo z naslovom The Making of the President. Originalne zapiske intervjuja z Jackie hrani predsedniška knjižnica (in muzej) JFK v Bostonu.


Predsednik John F. Kennedy je po družinskem posestvu pogosto vozil podmladek z vozilcem za golf. Tako kot septembra 1962. Foto: Robert Knudsen, Bela hiša/arhiv John F. Kennedy Presidential Library and Museum

A predsednik je, kot rečeno, v Hyannis Port hodil že od otroštva. Z brati je igral nogomet, pohajkoval na plaži, igral tenis, plaval v bazenu ter se učil jadranja, za 15. rojstni dan leta 1932 pa sta mu starša podarila nekaj več kot sedem metrov dolgo leseno jadrnico Victuro, na kateri je pozneje jadranja učil tudi Jackie. JFK je bil ambiciozen jadralec in je osvojil veliko jadralskih lovorik, najpomembnejši leta 1936 in 1938 (slednjo skupaj z bratom Joejem, ki je šest let zatem padel v vojni). Užival je tudi na drugih jadrnicah, med drugim na 28-metrski predsedniški jahti, ki jo je preimenoval po starem očetu po mamini strani Honey Fritz (po Johnu Francisu Fitzgeraldu je namreč tudi sam dobil ime). A najbolj je bil zaljubljen v Victuro. Leta 1936 jo je zadela strela, zagotovo pa bi jo na koščke razbil še orkan leta 1944, če je ne bi zavaroval tako, da jo je zakopal v pesek. Maja 1980 je jadrnico od družine Kennedy kupila predsedniška knjižnica JFK in od tedaj je pod njihovo zaščito. Odkar je v poletnih in jesenskih mesecih razstavljena na prostem pred knjižnico, morajo v njeno ohranjanje vložiti vsako leto več kot sto ur konservatorskega dela. Zato zlasti v Kennedyjevem jubilejnem rojstnem letu pozivajo državljane, naj donirajo (vsaj 35 dolarjev) za njeno nadaljnje ohranjanje.


ABC jadranja za Jackie, junij leta 1953 Foto: Foto Cecil Stoughton, Bela hiša/arhiv John F. Kennedy Presidential Library and Museum

Nekaj je gotovo: tako kot so Kennedyji vplivali na Cape Cod in Hyannis Port, je tudi ta kos ameriške obale nanje. Za mnoge tamkajšnje prebivalce je bil tudi predsednik bolj sosed kot politična figura, potomci Josepha in Rose Kennedy pa tako ali drugače še danes krojijo zgodovino kraja.