Klasična eleganca v pohištvu

Kolekcija pohištva Zio nizozemskega oblikovalca Marcela Wandersa za Moooi

Objavljeno
02. april 2015 16.16
Smilja Štravs, Kult
Smilja Štravs, Kult
Marcel Wanders, soustanovitelj nizozemskega oblikovalskega podjetja Moooi in eden njegovih glavnih oblikovalcev, je predstavil novo kolekcijo pohištva, ki so jo poimenovali Zio. Za oblikovalca, ki prisega na nekakšen moderni barok, je Zio najbolj minimalistična kolekcija doslej, saj izstopa s strpnostjo, treznostjo in nepretencioznostjo, kar za Wandersevo oblikovalsko prakso zadnji dve desetletji ni bilo ravno značilno.

Moooijevo največje darilo javnosti je širjenje razumevanja ambienta, ustvarjanje magije doma. Ljudi je treba naučiti, kako ustvariti dom, v katerega se bodo zaljubili, je prepričan Wanders; dom, ki bo takšen, da ga bodo lahko sproti spreminjali, dopolnjevali, da bo ohranil svežino in vitalnost, kot rožo, ki jo je treba zalivati, da ne oveni. Pri Moooiju opremljanje doma razumejo kot modo; vedno se mora nekaj dogajati, skrbeti je treba za igrivost, raznolikost, barvitost in razkošje. »Poskušamo ustvarjati okolje, v katerem življenje zaznamujeta ljubezen in strast in kjer naše sanje postanejo resničnost,« pravi Marcel Wanders.

Nova serija, ki jo je Wanders poimenoval Zio, je zasnovana izrazito klasično oziroma retro v najboljšem pomenu besede. S kolekcijo pohištva, za katerega so izbrani najboljši materiali, od masivnega lesa do tekstila, se želi Wanders približati skandinavski tradiciji oblikovanja lesa iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja. Zdi se, da – čeprav obut v živo zelene športne copate z oranžnimi vezalkami in vijoličnimi nogavicami – vstopa v čevlje legendarnih danskih oblikovalcev, kot so bili Hans Jørgensen Wegner, Arne Jacobsen in Finn Juhl. Zlasti slednji je Wandersa prepričal s filozofijo udobja in dobrega počutja, nasploh pa celotna kolekcija precej odstopa od tradicionalne nizozemske nagnjenosti k norostim v oblikovanju.

Videti je, da se celo nekoč tako radikalni oblikovalec, kot je Marcel Wanders, ki je zaslovel leta 1996 s stolom iz mreže zavozlanih vrvi (Knotted chair) za Droog Design, stara in nagiba k bolj tradicionalnemu, tako rekoč meščanskemu slogu oblikovanja. Udobnost stolov je bila tokrat odločilna. Wanders je to dosegel z mehkim oblikovanjem lesa in udobnim oblazinjenjem. Doslej so njegovo delo zaznamovale zlasti baročne oblike v podobi zadebeljenih zvonastih stebričkov, medtem ko je za kolekcijo Zio izbral klasične ravne linije z mehko zaobljenimi konicami, tako da v pohištvu nikjer ni ostrih robov, kar velja tudi za mizno površino, ki je zaobljena in debelejša.

Miza je za Wandersa ključni kos pohištva v vsakem stanovanju, ki predstavlja njegovo središče in srce jedilnega oziroma širšega družinskega bivalnega prostora, vendar mu do zdaj ni posvečal veliko pozornosti. Doslej so bili sredstvo njegovega ustvarjalnega izražanja predvsem stoli, luči in drobni pohištveni dodatki, kot so klubske mizice, svečniki, okrasni predmeti ... Wanders se je odločil, da pri oblikovanju jedilne mize ne kaže odkrivati tople vode, zato se je odločil za elegantno leseno konstrukcijo brez okraskov ali dodatkov, ki so zanj tako tipični.

Mizo iz kolekcije Zio definirajo jasna in čista mizna ploskev z zaobljenimi vogali ter nekoliko navzven v obliki črke A odprtimi nogami – in to je, ko gre za oblikovanje, tudi vse. Več pozornosti je Wanders posvetil ambientu kot celoti, ki ga z različnimi dodatki in drugim pohištvom oblikuje vsak stanovalec sam, Moooi zgolj ponuja šopek atraktivnih rešitev. Zaveda se, da se za jedilno mizo zgodi skoraj vse v našem življenju; jedilna miza je potemtakem kos, ki mora imeti določeno težo in slog, ki je, kolikor je le mogoče, »večen«, brezčasen.

Poleg mize v jedilnem prostoru običajno stoji nizka omarica za jedilno posodje, vaze, okraske, jedilni pribor, revije, družinske fotografije, dokumente ... Gre za pohištvo, ki daje videz trdnosti in igrivosti obenem ter nekakšnega bivalnega dostojanstva. Doslej se je Wanders predvsem veliko ukvarjal z vprašanjem, kako bi za sodobne potrebe priredil različne zgodovinske oblike, zraven pa bi ustvaril nekaj novega in drugačnega. Tokrat je nekoliko izstopil iz obsedenega iskanja spreminjanja oblike in se ustalil ob pojmu klasične elegance.

Jedilni stoli v kolekciji izstopajo po klasični eleganci in udobju. Čeprav so na prvi pogled izjemno statični, so zaradi enostavnosti zelo prilagodljivi in zlahka zamenjajo bivalno okolje. Osnovo predstavlja trdno leseno ogrodje, na katero so položeni blazini za sedalo in naslon. Ko gre za obedovanje doma, Marcel Wanders, ki doma sicer bolj redko je, prisega na udobje, zlasti takrat, ko se kosilo s prijatelji razvleče v popoldansko ali večerno debato. Pri Wandersu mora biti vse popolno – tako je tudi v kolekciji Zio, ki jo poleg že naštetih elementov tvorijo še tabure, nizka klubska mizica in dnevni naslanjač.