Klemen Premrl: Plezanje - moj hobi in moje veselje

Jutri ob 9.00 bo najboljši ledni plezalec predaval na Kreativnem jutru. Če vas ne bo tam, ga spremljajte na Delo.si.

Objavljeno
26. februar 2015 15.24
Posodobljeno
26. februar 2015 17.00
Klemen Premrl on first ascent of "Clash of the Titans" Helmcken Falls, Wells Gray Park, Canada, BC
Creative mornings Lj.
Creative mornings Lj.

Kateri mejniki so vplivali na to, da ste danes tu, kjer ste?

Prvi mejnik vsekakor predstavlja udeležba na mednarodnem plezalnem srečanju v L'Argentiere La Besseee, ki sem se ga kot mlad perspektivni plezalec udeležil leta 1996. Tam sem prvič videl največje mojstre lednega plezanja, ki so dobesedno plesali po ledu in mi odprli povsem nov pogled na ta šport.

Naslednji mejnik je najbrž udeležba na tekmovanjih za svetovni pokal v težavnostnem lednem plezanju, kjer smo orali ledino tekmovalnemu lednemu plezanju, ter naredili velik korak naprej tako pri sami tehniki plezanja kot tudi razvoju plezalne opreme.

Plezanje v Helmcken Falls, Wels gray park, Kanada, BC, kjer smo v letih 2012 in 2014 preplezali verjetno najtežje ledne in kombinirane smeri na svetu.

Sodelovanje pri projektu GoPro, Hero4, To Climb an Iceberg, Greenland 2014, kar mi je prineslo tudi nekaj medijske pozornosti.

Se boste s tem, kar delate, ukvarjali do konca življenja?

Vsekakor! Najbržda res ne s plezanjem, ampak z aktivnim preživljanjem svojega časa v naravi.

Kaj vas navdihuje, kaj vam daje energijo?

Trenutno me navdihuje možnost, da šport, s katerim se ukvarjam, lahko pripeljem stopničko višje, odprem oziroma pokažem nove možnosti, in s tem motiviram ostale, ki prihajajo za nami in bodo stopili še korak dalje.

Kaj počnete, kadar ne delate, kadar ne ustvarjate?

Plezanje je moj hobi, moje veselje, sprostitev. Kadar imam čas, plezam, oziroma sem v naravi, na kolesu, v čolnu, kjerkoli...

Nam zaupate misel, ki vam zdajle pade na pamet?

Go big, or go home!