Natalia Vodianova – mama, model, filantropinja

Od maja do začetka septembra je njen obraz krasil osem naslovnic vodilnih modnih revij, od Vogua do Harper's Bazaarja.

Objavljeno
12. september 2013 18.49
Maja Prijatelj
Maja Prijatelj
Od maja do začetka septembra je njen obraz krasil osem naslovnic vodilnih modnih revij, od Vogua do Harper's Bazaarja. Čeprav na vsaki drugače naličen ter obdan z drugo pričesko in oblačili, je nemogoče zgrešiti njegovo lastnico. S temnimi gostimi obrvmi, haskijevsko modrimi očmi in polnimi ustnicami 31-letnica spominja na Nastassjo Kinski, je lucidno ugotovila novinarka New York Timesa. Na naslovnicah revij WSJ in ruskega Harper's Bazaarja bi Natalii Vodianovi težko pripisali polnoletnost, kaj šele petnajst let dela v manekenstvu, tri otroke in milijone na osebnem računu. Lani je Rusinja na Forbesovi lestvici najbolje plačanih supermodelov z osmimi milijoni in pol ameriških dolarjev zasedla tretje mesto.

Čeprav se ima tudi sama še za mlado – le kako se ne bi imela! –, prikimava tesni prijateljici in podpornici Diane von Fürstenberg, da je »stara duša«. Zaradi »lepega, a težkega« otroštva je že zelo zgodaj pridobila močan občutek odgovornosti. »Otroštvo mi je dalo trdoživost. Zelo malo stvari me še lahko preseneti. Zdaj živim povsem drugačno življenje z neverjetnimi privilegiji, toda ko se ozrem nazaj, se zavedam, da mi je odraščanje v Rusiji dalo orodja, ki jih drugi verjetno nimajo. Poskušam jih uporabiti, da bi pomagala drugim,« je Vodianova povedala v intervjuju za Daily Mail.

Rodila se je v industrijskem mestu Nižni Novgorod. Oče je družino zapustil ob rojstvu mlajše sestre Oksane, ki so ji postavili diagnozi cerebralna paraliza in avtizem. Družino je preživljala mama tako, da je vzporedno opravljala tudi štiri službe. Ker Oksane ni hotela dati v državno ustanovo, je zanjo veliko skrbela Natalia. »V Rusiji otroke s posebnimi potrebami pošljejo v institucije, kjer zanje zelo slabo skrbijo, zato ne živijo dolgo.« Z Oksano ni bilo lahko. Ves čas je z rokami butala ob stene, zato so se sosedje nenehno pritoževali, na igrišču deklici nista bili zaželeni.

Od enajstega leta je Natalia pomagala mami pri prodaji sadja in zelenjave. »Prodajala sem ob vsakem vremenu. Bilo je ledeno. Roke sem imela tako mrzle, da sem mislila, da mi bodo odpadle.« Še dobro, da je imela babico Lariso, ki ji pripisuje največ zaslug za uspeh. Ta je podprla Natalijinega tedanjega fanta, ki jo je spodbujal k vpisu v šolo za manekenke. »Nikoli ne bi šla tja brez njene podpore. Navdihnila me je, naj se podam v svet in spremenim življenje.« V manekenski šoli se ni veliko dogajalo. Prebirala je poezijo, pila čaj in vadila manekensko hojo. Toda bilo je dovolj, da jo je opazil francoski lovec na manekenke. Pri sedemnajstih je že sedela na letalu za Pariz.

Bila je ena prvih visokih, suhih in revnih deklet iz Vzhodne Evrope, ki so na Zahod prišle služit kruh s svojim videzom. Marsikatero je končalo v kakšni drugi dejavnosti, kjer se telo prav tako prodaja za denar, ali še veliko bolj žalostno, kot če bi ostalo doma. A Natalia je do mame in dveh sester čutila preveliko odgovornost, da bi si pustila zaviti z začrtane poti. Na začetku je znala komaj kakšno besedo angleško in prav nobene francoske. »Bilo je zelo čudno. Na dan sem šla na dvanajst kastingov, prav nič nisem razumela, kaj govorijo.« Toda ljudje v modnih agencijah in naročniki so prepoznali njeno odločnost in »iskrice v očeh«.

Prvi veliki met ji je uspel pri devetnajstih, ko je odprla in zaprla modno revijo Yvesa Saint Laurenta. Leta 2003 je prvič samostojno nastopila na naslovnici britanskega Vogua, leto pozneje pa na naslovnici ameriške izdaje kot ena od predstavnic nove generacije supermodelov. Istega leta, kot je nastopila na Saint Laurentovi reviji, se je poročila z Justinom Portmanom, potomcem družine, ki ima v lasti dobršen del osrednjega Londona. Preselila se je v Sussex in rodila prvega od treh otrok. Lucasu sta se pridružila danes sedemletna Neva in petletni Viktor. V »premorih« med tremi nosečnostmi je Vodianova še devetkrat zavzela naslovnice Vogua in nastopila na več kot 175 modnih revijah. Pozirala je v oglaševalskih kampanjah za Versaceja, Louisa Vuittona, L'Oreal, Givenchy, Guerlainov parfum Shalimar – katerega glavni obraz je –, Calvina Kleina, Chanel in Stuarta Weitzmana. Stella McCartney si je z njenim angažiranjem v več kampanjah utrla pot na ruski trg.

V modnooblikovalske vode je zaplavala tudi sama Vodianova. Za znamko Etam oblikuje linijo spodnjega perila, to poletje pa je predstavila že drugo kolekcijo modnih dodatkov – tokrat čevljev – za ruskega velikana hitre mode Centro. Prodajali jih bodo na spletni trgovini Net-a-Porter, dobiček pa bo šel v sklad njene dobrodelne fundacije Naked Heart. Nekoliko manj uspešna je na filmskem področju. Film Belle du Seigneur, v katerem je ob Jonathanu Rhysu Meyersu prvič odigrala glavno vlogo, je dobil slabe kritiške ocene.

Poziranje in nastopi na modnih revijah jo še vedno veselijo, vendar že dolgo ne izpolnjujejo. Vse več časa in energije vlaga v delo za humanitarno fundacijo Naked Heart, ki jo je ustanovila po tragediji na šoli v Beslanu. Na prvi šolski dan leta 2004 je v napadu čečenskih ter inguških skrajnežev in po posredovanju ruskih varnostnih sil umrlo 330 ljudi, od teh 177 otrok. Vodianovo je to močno pretreslo, zato se je odločila pomagati. Zbrala je svoje slavne kontakte in priredila prvi humanitarni gala dogodek v New Yorku. Udeležilo se ga je 700 ljudi, zbrali so 350.000 dolarjev.

Od leta 2008 v okviru fundacije prireja slavnostne večerje z dražbami, na katerih slavni in bogati delček svojega premoženja namenjajo za ruske otroke iz ranljivih skupin in s posebnimi potrebami. Na prvem Love Ballu – kakor se dogodki imenujejo – v Moskvi, kjer so bili med drugim na dražbi umetniško delo Damiena Hirsta, zasebni koncert Bryana Adamsa in poimenovanje nove vrste orhideje iz kraljevih botaničnih vrtov v Londonu, so zbrali pet milijonov dolarjev. Na slavnostni večerji v Londonu leta 2010, kjer so bila na dražbi izbrana dela uglednih umetnikov, pa 1,2 milijona funtov. Leta 2011 so gostje Love Balla v Valentinovi rezidenci v Parizu tekmovali, kdo bo dal več za eno od 45 kreacij, ki so jih sloviti modni oblikovalci izdelali prav za ta dogodek. Nabrali so dobra dva milijona dolarjev, na letošnji prireditvi pod pokroviteljstvom monaškega kneza Alberta II., kjer so se gostje po večerji in dražbi odpravili na dobrodelno zapravljanje v igralnico, pa 3,2 milijona evrov.

Vodianova je z denarjem doslej omogočila postavitev prek sto otroških igrišč v Rusiji – številna stojijo ob sirotišnicah, pediatričnih bolnišnicah in rehabilitacijskih centrih –, tudi v Beslanu in domačem Nižnem Novgorodu. V okviru projekta Vsak otrok si zasluži družino pa financira projekte nevladnih organizacij, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami in zagotavljajo podporo njihovim družinam. Oskrbovalko je priskrbela tudi sestri Oksani, ki z mamo še vedno živi v Nižnem Novgorodu, drugi sestri je omogočila šolanje v Angliji. Na twitterju je nedavno objavila fotografijo sebe in Oksane, na kateri je videti lepša (in srečnejša) kot na kateri koli drugi modni fotografiji. Še vedno jo greje tudi nova ljubezen Antoine Arnault, sin ustanovitelja mednarodnega modnega konglomerata prestižnih znamk LVMH Bernarda Arnaulta.