Poklon plavi ribi

Plava – najlepša slovenska knjiga 2015

Objavljeno
03. december 2015 15.05
Smilja Štravs
Smilja Štravs
Na 31. knjižnem sejmu je kuharska knjiga Plava – oblikovala jo je grafična oblikovalka Anja Delbello – prejela nagrado najlepša slovenska knjiga 2015. Klemen Košir, ki jo je izdal v samozaložbi, je tako postal izdajatelj že tretje najlepše slovenske knjige po vrsti.

Plava je prvi del Koširjeve jadranske kulinarične trilogije. »Izhodiščna misel je bila ustvariti robustno in dostopno (tudi cenovno) knjigo, ki ima karakter plavih rib,« pravi Anja, ki je navdih za grafično izrazito oblikovno zasnovo knjige iskala zlasti v starih priročnikih, slovarjih in enciklopedijah. Skupaj s Klemnom sta izbrala ilustracije v tehniki tuš pero namesto fotografij, se odločila za 150-gramski voluminozen papir in lepenko kot platnici, za tisk v dveh barvah z dodano tretjo ter izbiro rustikalnih likovnih motivov.

V novi kuharici, ki pa ni zgolj knjiga receptov, temveč portretov plavih rib, se Klemen Košir posveča sardelam, sardonom, plavicam, iglicam, šnurom in drugim plavim ribam, ki živijo v Jadranu in Sredozemskem morju in za katere si želi, da bi bile večkrat na naših krožnikih. Vsaka je predstavljena s kratkim »življenjepisom« in ilustracijo Sare Koncilja. V knjigi boste spoznali spolno življenje rib, njihove bivanjske teritorije, prehrambne navade in izvedeli, kdaj poteka sezona lova. Poleg je 43 praktičnih, iskrenih in preizkušenih receptov za vsakdan, denimo sardele v soli, marinirani surovi sardončki, šavor, escabeche, pečeni šuri na limoni, namaz iz belega tuna in sardele, tapenade, pašte iz slanih sardonov, rižotke, lešada, solate ...

Plave ribe so dostopen, bogat vir beljakovin, omega tri maščobnih kislin in mineralov. »Srečo imamo, da živimo v zaledju Jadranskega morja, ki nas vse leto zalaga s svežo divjo ribo,« pravi Klemen.

Klemen Košir, ustanovitelj družbe Naturšček, je pred zadnjo novostjo v samozaložbi izdal že štiri knjige: Namazi za mizo (2012), FAO 37.2.1 – divji Jadran (najlepša slovenska knjiga 2013), Kruh moj vsakdanji (najlepša slovenska knjiga 2014). Njegov moto je spoznavanje prehrane in družbe, ki s hrano ni povezana zgolj zaradi preživetja, temveč ima veliko širše antropološke komponente. Klemen jih spremlja in raziskuje na terenu ter poskuša obzorja razširiti tudi drugim.

»Med branjem Plave ne boste zaznali romantične note običajnih kuharskih knjig. Poskusil sem zajeti stanje ribolova v celotnem Sredozemlju tako, kot je.« Knjiga je realistična in zasnovana z mislijo na uporabnika in lokalno okolje. Materiale in storitve sta z Anjo izbrala lokalno – uporabljeni črkovni vrsti sta avtorsko delo hrvaških oblikovalcev Nikole Djureka in Hrvoja Živćića, vsi trije avtorji so Slovenci, papir pa prihaja iz Slovenije in Italije. •