Preprosto lepo

Novosti MDF Italie z milanskega pohištvenega sejma.

Objavljeno
05. september 2014 12.15
Maja Prijatelj
Maja Prijatelj

Proizvajalec pohištva MDF Italia je za moto svojega delovanja izbral misel: preprosto je lepo. Pri oblikovanju izdelkov si prizadeva iz njih odstraniti vse, kar ni nujno, rezultat pa je funkcionalno in na pogled privlačno pohištvo. Od leta 2000 podjetje s sedežem v Milanu, ki izdelke izvaža v več kot 43 držav, sodeluje z mednarodno uveljavljenimi oblikovalci in studii. Med njimi so Jean-Marie Massaud, Victor Vasilev, Xavier Lust, Piergiorgio Cazzaniga in oblikovalski dvojec Neuland Industriedesign.

Francoski oblikovalec in arhitekt Jean-Marie Massaud, ki je sodeloval tudi z znamkami Yves Saint Laurent, Armani, Lancome, Renault, Cappellini, B&B Italia, Cassina, Foscarini, Dedon, Moroso in Magis, je za MDF Italio izdelal serijo stolov Flow. Xavier Lust je svoj pečat podjetju vtisnil z okroglo oziroma ovalno mizo S-table, ki se tako imenuje zaradi podstavka, zavitega v obliki te črke. Zanjo je MDF Italia dobila prestižno oblikovalsko nagrado Compasso d'Oro. Eva Paster in Michael Geldmacher, ki predstavljata studio Neuland Industriedesign, sta ime milanskega proizvajalca osvetlila leta 2011 s knjižnimi omarami Random, pri oblikovanju katerih sta upoštevala različne načine, kako posamezniki polagajo knjige na police.

Najbolj plodno je MDF Italia sodelovala s karizmatičnim italijanskim oblikovalcem Piergiorgiem Cazzanigo. Ta je zanjo, pogosto s svojim sinom Michelejem, oblikoval številne kose: mizo Steel, ležalnik in stol Sign ter ležalnik in fotelj Lofty iz nerjavečega jekla. Za sedežni sistem Bora Bora, ki ga je oblikoval z Andreijem Munteanujem, je na pohištvenem sejmu v Kölnu leta 2008 dobil drugo nagrado za inovacije v notranjem oblikovanju. Leta 2011 pa si je s tehnološko inovativnim oblikovanjem miz Tense prislužil posebno omembo italijanskega združenja za industrijsko oblikovanje ADI na tekmovanju Compasso D'Oro.

Na letošnjem pohištvenem sejmu v Milanu se je MDF Italia predstavila s petimi novostmi in dvema novima različicama izdelkov iz obstoječih kolekcij. Piergiorgio Cazzaniga je s sinom Michelejem oblikoval nove barvne različice velike, a izjemno ravne in lahke mize Tense v mat črni, golobje sivi in rdeči.

Povsem nov je sedežni sistem Graf bolgarskega oblikovalca Victorja Vasileva, ki ustvarja pod močnim vplivom skandinavskega oblikovanja. Modularni sistem, ki je kombinacija mehkih in trdih elementov, je mogoče umestiti tako v družinske domove kakor v javne prostore. Sestavlja ga osem oblazinjenih elementov in tri aluminijaste kavne mizice, ki omogočajo številne postavitvene kombinacije po željah uporabnika. Robustni šivi na robovih sedežnih elementov, ki so v kontrastu z odtenkom blaga ali usnja, so edino okrasje sicer nadvse funkcionalne sedežne garniture.

Vasilev je oblikoval tudi serijo treh preprostih, različno velikih jeklenih kavnih mizic K table. Če stojijo posamično, so elegantne, še bolj učinkovite pa so, če se uporabnik poigrava z različnimi kombinacijami njihove skupinske postavitve. Serija K table predstavlja tudi novo stopnjo v proizvodnji MDF Italie, saj temelji na oplemenitenju odpadnih materialov v izdelkih z višjo dodano vrednostjo (angl. upcycling). Eden od materialov v mizicah je namreč porcelanogres – material, iz katerega so danes običajno keramične ploščice –, ki je ostanek proizvodnje drugih izdelkov podjetja.

Fotelj in počivalnik za noge Mia oblikovalca Francesca Bettonija sta mehka, a kompaktna kosa pohištva. Prvi je narejen po vzoru oblikovanja blazine v gnezdo, ki ponuja zatočišče v trenutkih sprostitve, karizmatičnost pa mu vdihuje elegantna zadrga, ki definira obliko naslonjal za roke in omogoča enostavno odstranitev vrhnje prevleke. Ta je v tkaninah bele, golobje sive, grafitne in klasične sive, rjave, modre, zelene, burgundske in klasične rdeče barve ter v vzorcu houndstooth.

Novost je tudi družina miz Rock oblikovalca Jean-Marie Massauda, ki jo je podjetje razglasilo za »novo brezčasno ikono«. Okrogle mize s tanko ploščo so videti, kakor da lebdijo na masivni betonski nogi, na katero so povezane s krajšim ali daljšim pecljem. Noga je izdelana iz mikroarmiranega betona visokih zmogljivosti, ki je kompakten, a hkrati izjemno elastičen. Na voljo je v ožji in širši različici, same mize pa v višini jedilne in barske mize ter kombinaciji bele plošče in noge v barvi naravnega betona ali sive steklene plošče in temno sive noge.

Prelivanje kompaktnega v mehko eterično pravzaprav izhaja iz kolekcije Flow, ki jo je Jean-Marie Massaud letos dopolnil s kopico novih barskih stolov in pručk ter z novimi oblikami nog in barvnimi kombinacijami obstoječih modelov stolov iz te kolekcije. Družina Flow je bogatejša za barske stolčke z belimi in črnimi poliuretanskimi sedeži in štirimi nogami v obliki šestila iz hrastovega lesa ter jeklenimi nogami v obliki sani in peterokrake zvezde.

Klasični stol Flow je dobil različico z belim in črnim sedežem iz polikarbonata in oblazinjeno različico. Massaud je oblazinil tudi model flow slim. Postavil ga je na noge v obliki sani, pajkovih nog, pisarniški različici pa je dodal koleščke. Fotelj Flow pa je dobil mehko plastično poliestrsko različico z enojno osrednjo nogo in tekstilno popolnoma oblazinjeno različico s štirimi lesenimi nogami.