Radijske naprave, ki lepšajo dom

Če so nekoč poslušalci bolščali v radijski sprejemnik zato, ker se niso mogli nagledati tega čuda tehnike, pa sodobni poslušalci to počnejo zaradi njegovega edinstvenega videza. A takšne pozornosti so bolj ali manj deležni le tisti najlepši, na katerih je mogoče prebrati: Tivoli Audio.

Objavljeno
04. marec 2011 18.42
Saša Bojc, kult
Saša Bojc, kult
Tivoli Audio, ki je lani praznoval rosnih deset let, je v očeh oblikovalskih navdušencev gotovo že dodobra zasidran kot kultni predmet. To nedvomno potrjuje tudi poplava ponaredkov, ki se jim deloma morda uspe približati le po videzu, nikakor pa ne po tehničnih odlikah in zvoku, ki ga oddaja. Če Tivoli Audio vzamemo kot tehnično napravo, bi mu pri najsorodnejši duši najbolj prepoznavno sestrično lahko našli v Brionvegi, italijanski znamki televizijskih sprejemnikov, ki pa je v primerjevi s Tivolijem prava babica, saj so jo ustanovili že takoj po drugi svetovni vojni leta 1945. Pri Brionvegi še vedno nastajajo na videz škatlasti televizijski sprejemniki, kakršne so gledalce razveseljevali v 60. letih prejšnjega stoletja, a so v resnici povsem sodobne naprave, ki omogočajo najrazličnejše povezave.

Tudi pri Tivoli Audiu nastajajo sprejemniki, radijski namreč, ki spominjajo na prvotne, a tu je zaslediti še več sodobne interpretacije, kar ne nazadnje tudi pritiče tako mladi znamki. S starimi velikanskimi radijskimi škatlami deli morda le nostalgičen pridih. Napravice Tivoli, četudi v preobleki pravega lesa, so mnogo pomanjšane različice tistih, iz katerih je donelo pred desetletji. Če je bilo za Iskrin Triglav, denimo, treba žrtvovati skoraj pol kuhinje ali nič manj dnevne sobe, za Tivolijev najosnovnejši, a najprepoznavnejši model One zadostuje manj kot pol nočne omarice. In še vedno se ponaša le s tremi gumbi, kar je prava antiteza današnjim s številnimi gumbi založenimi napravami.

Tako kot vse naprave Tivoli je kompatibilen z ipodom in drugimi sodobnimi predvajalniki ter že slovi kot retro šik, ki nenehno polni strani revij o arhitekturi in oblikovanju pa tudi dnevni tisk po vsej zemeljski obli. Tako kot stereo različico model Two ga je oblikoval legenda radijske tehnike, ameriški inženir in poslovnež Henry Kloss, ki je zaslužen za številne tehnične izboljšave že od 50. let prejšnjega stoletja naprej. Nekateri menijo, da model One spominja na Klossov zgodnejši model KLH Eight.

Henry Kloss (preminil je leta 2002) je bil tudi eden od lastnikov Tivoli Audio, ki ga je leta 2000 ustanovil njegov dolgoletni sodelavec Tom DeVesto, visoko cenjen ameriški inovator v industriji avdio naprav, čigar več desetletij dolga poklicna pot vključuje tudi vodilna mesta v podjetjih Advent Corporation, Kloss Video in soustanoviteljstvo pri Cambridge SoundWorks. Bil je odgovoren za razvoj nekaterih najbolj prodajanih in najbolj inovativnih hifi in multimedijskih naprav.

DeVesto je Tivoli ustanovil z namenom, da bi sodobnemu porabniku oziroma poslušalcu poleg tehnologije, ki v njegov dom prinaša znane radijske glasove in izbrano glasbo, prinesel tudi lepo oblikovano, izredno preprosto za uporabo in hkrati izredno kakovostno radijsko napravo. Poskrbel je, da se svet akustičnih naprav osvobodil tako značilnih črne in srebrne in da so vse tehnične podrobnosti zapakirali v krasne lesene in barvaste škatlice, ki se ponašajo z odličnim sprejemom zvoka in dobro akustiko.

Tivoli Audio je prinesel v svet poslušanja nekatere najbolj inovativne in visokokakovostne avdio naprave, poleg osnovnega modela One med drugim še Model Satellite, prenosljiv PAL, ki ima z gumo prevlečeno ohišje, odporno na vremenske vplive, iSongBook in iYiY popoln glasbeni sistem za vse Applove ipod modele in globalni avdio sistem NetWorks. Naprave Tivoli Audio se ponašajo z več možnostmi kombiniranja najrazličnejših naprav, radijski sprejemnik PAL ima izredno prijazno zunanjo podobo, saj je majhen, ima enostavne kontrolne funkcije in je na voljo v različnih barvah; med zadnjimi novostmi je sistem NetWorks Global Audio, ki omogoča poslušanje spletnih radijskih postaj z vsega sveta, ne da bi za to potrebovali povezavo z računalnikom.

Lani so presenetili s predstavitvijo tistega, kar je nastalo v sodelovanju z znanim italijanskim oblikovalcem pohištva in podjetnikom Giuliom Cappellinijem, čigar inovativno in unikatno pohištvo napolnjuje zbirke muzejev umetnosti in oblikovanja po vsem svetu. Cappellini je sodelovanje s Tivoli Audio opisal kot poroko med umetnostjo, oblikovanjem in tehnologijo. »Najin cilj je bil ustvariti izdelke, ki bodo uspešno prestali čas in bodo dolgo v prodaji,« je Cappellini povedal ob rojstvu Model One v živo modri, živo zeleni in čokoladni barvi ter z izboklinami na zvočniku v obliki napisa Cappellini.

Vse naprave Tivoli Audio izdelujejo v lasti tovarni, kar po njihovih zagotovilih omogoča izreden nadzor nad kakovostjo. Ker pa so prepričani, da je vsa hvala zaman, če se potencialni novi lastnik o blagodejnih zvokih iz njihovih izdelkov ne prepriča na lastna ušesa, svojim morebitnim kupcem ponujajo možnost tako imenovanih 30 brezplačnih dni uporabe (Risk Free 30 Days In-Home). Ta možnost je po njihovih zagotovilih edina pot, da poslušalec spozna, zakaj svoje naprave razglašajo za posebne.