Roland Mouret: kreiranje mode za delavke

Čeprav na prvi pogled tega ni mogoče trditi, je britanski modni kreator Roland Mouret vztrajen častilec življenja in vsega, kar nam to lepega ponuja. Resnici na ljubo imajo lepe obleke v indeksu človeške sreče pomembno težo.

Objavljeno
11. februar 2011 15.00
Smilja Štravs, kult
Smilja Štravs, kult
V intervjuju za časopis The Independent je dejal, da je treba živeti za danes, ljubiti, kar nam utegne prinesti jutri, in biti hvaležen za včeraj. Čeprav na prvi pogled tega ni mogoče trditi, je Roland Mouret vztrajen častilec življenja in vsega, kar nam to lepega ponuja. Resnici na ljubo imajo lepe obleke v indeksu človeške sreče pomembno težo.

Mimogrede, francoski predsednik Nicolas Sarkozy je že lani napovedal, da bo stopnjo zadovoljstva ljudi uporabil kot eno od metod za ocenjevanje gospodarskega napredka države, pravico do iskanja sreče pa namerava brazilska vlada te dni zapisati tudi v ustavo. Pri modi je srečni zadetek vsaj trojne narave; zaradi lepih oblek so srečne ženske, moški in gospodarstvo, kajti celo lepih oblek se človek naveliča, pa je treba vsako sezono vsaj kakšno zamenjati.

Kot sin mesarja se je rodil v prestolnici Marijinega čaščenja v Lourdesu, danes pa živi v Londonu, kjer ima studio z imenom RM in je britanski državljan. Ko so ga pred dvema letoma rojaki Francozi razglasili za umetnika in Francoza leta, je bil počaščen, toliko bolj, ker njegovo srce še vedno bije za domovino.

Kariero je začel leta 1979, ko je v Parizu študiral modo, vendar je akademijo kmalu zapustil; menda po »nasvetu« svojega mentorja, ki mu je dejal, da je najbolj pomembno v življenju dobiti izkušnje – »šel sem, da si jih naberem,« je rekel. Najprej je delal kot model, potem kot stilist pri francoski reviji Elle. Izkušnja mu je koristila, naučil se je rezati kroje. V Parizu je v nekem baru spoznal francoskega modnega »odpadnika« Jean-Paula Gaultierja, ki ga je povabil, da bi sodelovala pri njegovi naslednji kolekciji za moške. Leta 1994 se je preselil v London, kjer je kreiral za blagovno znamko People Corporation. Medtem ko znamka ni dolgo živela, pa je bilo Mouretovo delo dobro sprejeto, kar mu je dalo dovolj potrebnega poguma, da se je odločil poskusiti s samostojnim oblikovanjem in z lastno blagovno znamko. Svojo prvo kolekcijo je predstavil februarja 1998 na londonskem tednu mode in navdušil. Prišel je na naslovnico revije Collezioni, kar je še posebna čast za novinca v modnem poslu. Zasuli so ga s pohvalami, češ da razume ženskost in se spozna na krojenje ženskih oblek.

Njegov slog temelji na enostavnosti, skoraj bi lahko rekli sveti preproščini (ne nazadnje je bil rojen v Lourdesu), vendar s pomembno »dodano vrednostjo«, ki se imenuje nenavadno krojenje. Mouret ima rad zanimive reze in je mojster asimetrije. Desna stran je redko enaka kot leva, če pa že je, se zagotovo kaj skriva »zadaj«. Njegovi kroji so čutni in mehki, čeprav delujejo strogo in resno; vidi se, da časti žensko telo in ga želi poudariti, kakor je najbolje možno. Kroji obleke, ki telo objamejo in »po pomoti« tudi kaj razkrijejo. Rad spusti kakšno naramnico ali jo preprosto odreže. Kako je videti, ko Mouret vzame v roke škarje, si lahko vsak ogleda na njegovi spletni strani. Rezanja ga ni strah, nasprotno, mirne duše odreže preveč, da lahko potem vzame nov kos blaga in doda, kar je odvzel. Najraje eksperimentira s tradicionalno krojaško lutko, ki ponazarja žensko figuro – ogrne jo s kosom blaga in predstava se lahko začne. Zanjo potrebuje predvsem škarje in šop bucik. Obleke nastajajo sproti, mojster reže, pripenja, odpenja, pa spet reže, pripenja, odpenja, dokler ni zadovoljen s končnim izdelkom. Je mojster draperije, najraje se igra z blagom, ki ga polaga drugo čez drugo in prepogiba tako dolgo, dokler ne nastane sijajna tekstilna pahljača.

Mouret ima rad »nepravilnosti«, ljubi trikotnike v vseh pojavnih oblikah, če se že kje pojavijo kakšni krogi, so ponavadi sestavljeni iz trikotnikov. Njegove obleke dišijo po ležernosti, ki jo ustvarja z neverjetno lahkoto. Visoka moda je velikokrat težko nosljiva, »zategnjena«, Mouret pa kroji obleke, ki jih lahko oblečeš tudi na slab dan, ko si z voljo in pogumom na najnižji točki. Z načinom krojenja in drapiranja navidez brezšivno povezuje na prvi pogled nezdružljiva in nasprotujoča si sloga: minimalizem in ženstvenost.

Leta 2000 se je poslovno povezal z dvema družabnikoma v družbo Roland Mouret Designs in stopil na nov trg – New York. Njegovo ime je na tej in oni strani luže postalo znano kot sinonim za sodobno avantgardno modo s posluhom za industrijski, velemestni čas, v katerem živimo. Postal je simbol gibanja, ki se je zavzemalo za »uporabnicam« prijaznejšo in nosljivejšo visoko modo, ki ni namenjena samo za posedanje po salonih in večerne »izhode«, temveč za vsak dan in za delovno mesto. Sodobna dekleta in ženske namreč pogosto delajo, torej hodijo v službo, in čas je bil, da so to spoznali tudi modni kreatorji. Victoria Beckham je znana kot delovno dekle, ki velja za eno največjih oboževalk Mouretove mode (odkar ima lastno modno kolekcijo, sicer manjkrat seže po znamki RM).

So pa na njegovi listi »delavk« tudi prve dame, recimo Carla Bruni-Sarkozy, ki je za državniško večerjo z ruskim predsedniškim parom Medvedjev oblekla Mouretovo kreacijo v smaragdno zeleni do vratu zapeti in do tal segajoči obleki. Lepa in elegantna obleka je bila priložnosti primerna, samo nekoliko preveč sproščeno se je prva dama počutila pod njo, saj so vsi opazili, da ni nosila nedrčka. Mouret se je razburjal manj, nasprotno, Carla mu je podelila priznanje, da so njegove kreacije tako zanesljive, da njihova »konstrukcija« prenese celo zgolj golo kožo. Mouret namreč zna obleko »konstruirati« tako, da poudari žensko telo na ravno pravih mestih.

Še en dokaz, da ga ženske ljubijo, je prišel leta 2006, ko je predstavil obleko Galaxy Dress, s katero je v naskoku zavzel celotno žensko galaksijo. Vernice Mouretove galaktične religije so nemudoma postale zvezdnice iz prve lige, kot so Cameron Diaz, Demi Moore, Rachel Weisz, Scarlett Johansson, Nicole Kidman, Sienna Miller, Dita von Teese ... To je mala preprosta obleka s kvadratnim oziroma rahlo trapezastim vratnim izrezom in majčkenimi vihravimi polkratkimi rokavci za nekaj več kot 1000 evrov. Časopis Daily Telegraph je stvaritev poimenoval obleka sezone oziroma najbolj prepoznavna obleka desetletja. Mouret je pojasnil, da so bile navdih zanjo obline čudovitih postav lepotic Scarlett Johansson in Dite von Teese. Prišli sta k njemu, da bi jima naredil obleko, z željo, da bosta spodaj še vedno lahko nosili nedrček. »Nista mogli nositi mojih plavajočih in drapiranih oblek. Nemogoče. Tako sem naredil obleko za ženske, ki nosijo modrček.«

Odkar Mouret ne izdeluje več znamenite galaktične obleke, je ta postala zbirateljski kos. Leta 2006 je skupaj s poslovnim partnerjem Simonom Fullerjem ustanovil novo družbo RM by Roland Mouret. Lani je prvič predstavil tudi moško kolekcijo. Želel je kreirati moško obleko, v kateri se sam ne bi počutil kot poslovnež. Prepričan je, da mnogo moških razmišlja tako kot on. V pozdrav novim galaktičnim odkritjem za moške letos v Londonu na Carlos Place odpira novo poslovno stavbo v šestih nadstropjih. • Foto AFP Smilja Štravs