Vse Melanijine obleke

Kaj najopaznejši kosi oblačil iz predsedniške kampanje povedo o slogu bodoče prve dame?

Objavljeno
11. november 2016 12.05
Saša Bojc
Saša Bojc

Medtem ko je na spletni strani britanskega tabloida Daily Mirror (pod člankom Kakšen slog lahko pričakujemo od Melanie Trump kot nove prve dame?) mogoče glasovati, da bo ali ne bo prva dama s stilom, pa ne v takšnih ne v drugačnih prispevkih niso prezrli podrobnosti na še svežih podobah bodočega predsedniškega para – bele hlačne obleke, ki jo je za zgodovinski trenutek oblekla bodoča ameriška prva dama Melania Trump.

Modnim poznavalcem ni bilo težko ugotoviti, da gre za kos iz svilenega krepa iz letošnje jesenske kolekcije ameriškega modnega oblikovalca Ralpha Laurena oziroma njegove znamke, prav tako ne, da njegova cena znaša 3990 dolarjev. Ob tem pa so dregnili še v eno podrobnost oziroma podobnost s Hillary Clinton. Ta je bel hlačni kostim oblekla, ko je na demokratskem zborovanju konec julija sprejela predsedniško kandidaturo, s čimer se je simbolno poklonila sufražetkam, borkam za enakopravnost žensk in njihovo volilno pravico. Clintonova je bel kostim oblekla tudi za tretje oziroma zadnje soočenje s Trumpom, hlačni kostimi, ki skoraj v celoti nosijo etikete Ralpha Laurena, pa so že zdavnaj postali zaščitni znak zdaj že poražene kandidatke za prvo ameriško predsednico.

Najbolj zaželena je bila Roksandina

»Zakaj je v tem neizmerno velikem svetu oblačil nova prva dama za svoj prvi uradni nastop izbrala modnega oblikovalca, ki je tako glede barve kot sloga tako zelo povezan s kampanjo Hillary Clinton? Kaj to pove o Melanii kot javni osebi in Trumpovi administraciji?« so se predvčerajšnjim spraševali na spletni strani časnika USA Today in ob tej Melanijini oblačilni potezi spomnili še na njeno kopiranje Michelle Obama. Melanijin govor julija letos na republikanskem zborovanju je bil označen za plagiat tistega Michelle Obama, s katerim je nagovorila demokrate na zborovanju leta 2008.

Toda Melania se je v beli obleki pojavila tudi, ko je na volilni dan oddala svoj glas v newyorški šoli, v čemer so mnogi videli celo tihi »da« za Clintonovo. Čez obleko ameriške znamke Michael Kors si je ogrnila bež plašč z zlatimi gumbi francoske modne hiše Balmain. Čeprav je tudi na zadnje soočenje prišla v elegantnem črnem enodelnem hlačnem kompletu Ralpha Laurena, pa sta volilno kampanjo njenega moža, vsaj kar zadeva njen oblačilni videz, zaznamovali še kombinaciji, ki razkrivata njeno afiniteto do drugih dragih evropskih modnih znamk. Pri živo rožnatem kompletu, ki ga je oblekla za moževo drugo soočenje s Hillary Clinton, torej po razkritju posnetka o moževem spolnem nadlegovanju, je bilo prepoznati, da je svilena bluza s pentljo iz letošnje predjesenske Guccijeve kolekcije in da stane 1100 dolarjev. Drugi najbolj nepozabni Melanijin kos v letošnji kampanji poleg »zmagoslavnega« belega pajaca pa je prav tako bela obleka s tričetrtinskimi rokavi in naborki s podpisom Roksande Ilincic, oblikovalke srbskih korenin, ki dela v Londonu. V tej obleki je spregovorila podobno kot Michelle Obama, zadnji dan zborovanja pa oblekla zelo podobno, le da je bila Fendijeva.

Roksandina obleka z naborki na rokavih je bila menda v eni uri po Melanijinem nastopu razprodana. A tokratni skok v spletno trgovino Net-a-Porter je pokazal, da je zelo podobna, prav tako iz mešanice bombaža in svile, znova v prodaji za 2195 dolarjev. Od Melanijine se razlikuje le po drobnih detajlih. Dan po njenem govoru so v New York Timesu poročali, da si jo je tudi Melania kupila sama v spletni trgovini Net-a-Porter za 2190 dolarjev, z vzporednicami pa so njeno zgodbo povezali z zgodbo oblikovalke Roksande. Bila je »rojena v Srbiji, ki je bila tako kot rodna Slovenija Melanie Trump takrat del Jugoslavije; tako kot gospa Trump pa je tudi Roksanda našla svojo pot iz nje z modno kariero«.

Največkrat v trgovini Net-a-Porter


Roksanda Ilincic je v desetih letih – leta 2005 se je predstavila na londonskem tednu mode – postala ena najbolj znanih modnih osebnosti v Londonu, njena znamka prêt-à-porterja pa je z oblačili, nakitom in torbicami ter otroško linijo Blossom prisotna v kar 40 državah. Izdelke oblikuje v svojem londonskem studiu, izdelujejo pa jih v Veliki Britaniji, Franciji in Italiji. Z njimi se ji je uspelo prebiti tudi v garderobe političark in drugih svetovno znanih žensk. V Roksandini dolgi obleki živih barv in geometričnih vzorcev se je pred meseci žena nekdanjega britanskega premiera Davida Camerona, Samantha, z družino poslovila od Downing Streeta 10, vojvodinja cambriška Kate Middleton je kanarčkasto rumeno oblekla za letošnji obisk Wimbledona (čeprav je princ William dejal, da je v njem videti kot banana). Pogosto je kreacije s podpisom Roksande nosila tudi še vedno aktualna ameriška prva dama Michelle Obama, med drugim na svoji turneji po Aziji v okviru promocije izobraževanja deklic po svetu (programa Let Girls Learn).

USA Today med modnimi imeni, ki jih je najti v Melanijini garderobi, omenja še znamki francoskega oblikovalca Thierryja Muglerja in v Londonu delujoče Novozelandke Emilie Wickstead. Melanijina predstavnica pa je za Los Angeles Times razkrila, da si je Melania vse obleke kupila sama; Korsovo obleko v njihovem butiku na Madison Avenue, Balmainov plašč pa v spletni trgovini Net-a-Porter. V nasprotju s Hillary Clinton in Michelle Obama, ki imata seznam oblikovalcev, ki so jima na voljo, pa noben ni prišel naproti Trumpu oziroma zahteval »svoj delež« pri oblačenju njegove žene, so še dodali. Ob dejstvih, da sta Michael Kors in Ralph Lauren prijatelja Hillary Clinton, njeno mladostno fotografijo s pripisom »sem z njo in verjamem v Ameriko« pa je na instagramu objavil tudi Balmainov kreativni direktor Oliver Rousteing, se še sprašujejo, ali bo Melania Trump kot prva dama le osvojila ameriško modno industrijo. Bo postala njena ambasadorka, torej igrala vlogo, ki so jo Michelle Obama in druge prve dame zadnjega obdobja, ali bo sama nakupovala prek Net-a-Porterja in se navdihovala pri drugih vplivnih ženskah?

A ob vseh ugibanjih se zdi, da je bela bolj kot ne najljubša barva Melanie Trump. Tako vsaj razkriva tudi njena mladostna fotografija, ki jo je posnel znani slovenski fotograf Stane Jerko, tisti, ki je odkril njen lepotni potencial. Ne kaže pa pozabiti, da se njena glamuroznost ni vselej ustavila pri cenah, ki so z malce odrekanja dosegljive tudi navadnim smrtnicam. Melanija Knavs je Donaldu Trumpu večno zvestobo obljubila v obleki Christian Dior Couture s podpisom Johna Galliana za okoli 100.000 dolarjev, eni najdražjih vseh časov, za izdelavo katere je bilo porabljenih več kot 500 ur ročnega dela.