Avtomobili v EU: predvsem navzdol

Številke kažejo, da se je prodaja novih vozil v EU v letošnjih osmih mesecih občutno zmanjšala.

Objavljeno
21. september 2012 14.14
Janez Kovačič, Na kolesih
Janez Kovačič, Na kolesih

Prodaja novih avtomobilov v letošnjih osmih mesecih je na evropskem trgu oziroma v Evropski uniji v znaku minusa. Kupcev je bilo po podatkih evropskega združenja proizvajalcev vozil (ACEA) v tem času za dobrih sedem odstotkov manj oziroma vsega skupaj 8.268.642. Zgolj avgusta je bilo prodanih 688.168 avtomobilov oziroma za skoraj devet odstotkov manj. Razlike med posameznimi trgi v EU pa so precejšnje.

Podatki kažejo, da so bili v letošnjih osmih mesecih v minusu tako rekoč vsi veliki evropski trgi. Izjema je le Velika Britanija, ki je imela v tem času 3,3-odstotni plus, prodanih pa je bilo 1,26 milijona osebnih vozil.

Nemčija kot najpomembnejši trg v EU je imela prav tako slabši rezultat, vendar je padec malenkosten (minus 0,6 odstotka). V Franciji je bilo kupcev za skoraj 14 odstotkov manj, v Španiji padec ni bil tako velik (minus 8,5 odstotka), v Italiji je bil posel skromnejši za skoraj 20 odstotkov.

Nekako razumljivo je, da sta na vrhu držav oziroma trgov, kjer je bilo kupcev bistveno manj kot lani, prav Grčija in Portugalska, medtem ko je slovenski padec v tem času (15,2 odstotka manj) morda še znosen.

Omenjena statistika dokazuje, da je šlo bolje le na nekaterih manjših trgih (če izvzamemo Veliko Britanijo). Morda je malce presenetljiv plus na Madžarskem, vendar drži, da je bila prodaja že lani tam tako nizka, da je letošnje izboljšanje zgolj obliž na globoko rano.

Po svoje je zanimiva Poljska. Država beleži gospodarsko rast, tudi prodaja avtomobilov je letos boljša kot lani, toda v količinskem pogledu je skoraj 2,5-krat manjša kot v Španiji ali še enkrat manjša kot na Nizozemskem.
Grafikon o prodaji v avgustu v zadnjih devetih letih pa kaže, da padec v letošnjem avgustu ni bil največji.

Prodaja je bila še bistevno slabša avgusta 2008 in avgusta 2010, kar pa je seveda zelo slaba tolažba. Drži, da avgust prodajno nikoli doslej ni bil izjemen, saj to ni mesec, v katerem bi kupci drli v trgovine.

V tem pogledu se je "izkazala" tudi Slovenija, saj je bil letošnji avgust rekordno slab, kajti prodaja je bila manjša za več kot 26 odsotkov.