Avtosalon v Ženevi: kriza je minila

Če je soditi po številu novosti na razstavi v Ženevi, je v avtomobilski panogi kriza z redkimi izjemami minila. Na 81. prireditvi, ki poteka na razstavišču Palexpo, je razstavljenih veliko modelov, ki merijo na široke množice, kot tudi takšnih, ki jih bomo videli le pri voznikih z najbolj globokimi žepi.

Objavljeno
01. marec 2011 20.06
Gašper Boncelj, na kolesih
Gašper Boncelj, na kolesih
Ženeva - Če začnemo pri prvih, velja omeniti izdelke manjših mer, kot so povsem nova lancia ypsilon, kia rio in kia picanto ali pa verno študijsko napoved malega svetovnega avtomobila znamke Mitsubishi z imenom small global. Japonci pri malih avtomobilih prvič napovedujejo hibridno izvedbo toyote yaris, prav tako hibridni prius pa dobiva tudi večjo enoprostorsko izvedbo prius plus.

Za proizvodnjo je dokončan svojsko zasnovani električni avto s podaljšanim dosegom opel ampera. Volkswagen je prikazal kabrioletnega volkswagna golfa, a bolj zabaven je bil novodobni pogled na nekdanji ljudski kombi VW bulli; Audi s študijsko limuzino napoveduje obrise naslednjega audija A3, Mercedes-Benz lovi kupce z bolj mladostno kupejevsko izvedbo razreda C pa s povsem novim najmanjšim roadsterjem SLK.

Precej se dogaja pri enoprostorcih, kjer je Opel prikazal sicer še konceptno, a zelo verno napoved nove zafire, Ford pa prav tako bolj ali manj dokončan koncept manjšega enoprostorskega avtomobila ford B-max. Namig na bodočo obliko svojih manjših enoprostorcev ter športnih terencev je podal tudi Renault s študijama captur in R-space. Ker Fiat že nekaj časa upravlja družbo Chrysler in njene znamke, je nekdanji model dodge journey preoblekel v avtomobil z imenom fiat freemont, Lancia je na podoben način dobila model lancia grand voyager, pa še lancio themo iz chryslerja 300C.

"Rohneli" so tudi superšportniki: lamborghi murcielago je dobil naslednika z imenom ventador, Ferrari pa se je postavil z zamenjavo njihovega doslej največjega modela scaglietti, ki nosi ime FF.