BMW serije 3 touring ostaja  premijski karavan

Kombijevska izvedenka vselej najbolj uspešnega BMW-jevega modela je za 10 cm večja od prejšnje.

Objavljeno
19. september 2012 17.10
Gašper Boncelj, Andrej Brglez Na kolesih
Gašper Boncelj, Andrej Brglez Na kolesih

BMW na našem trgu začenja prodajati tudi karavansko izvedenko svoje letos nove serije 3, ki jo je pozimi vselej najprej predstavil kot limuzino.

Karavanska "trojka" še naprej nosi oznako  touring in ima zanimivo enako dolžino kot aktualna limuzina - 462 cm. Je pa novi touring - v zadnjem delu ima morda kako potezo večjega touringa serije 5 pa tudi modela X3 - za slabih 10 cm daljši od prejšnjega, daljša je tudi medosna razdalja.

Medtem ko je napredek pri prostoru na zadnji klopi malenkosten, je nekaj več osnovnega prostora v prtljažniku (495l, +35l), ki je lepo povečljiv, zadnja klop pa standardno deljiva v koristnem razmerju 40/20/40.

Avtomobil ima poleg prtljažnih vrat v osnovni opremi tudi ločeno odpiranje zadnjega okenskega stekla. V sprednjem delu je tako znotraj kot zunaj takšen kot limuzinska serija 3.

V začetku prodaje bo na voljo s tremi motorji, bencinskim 328i ter dizelskim 320d ter 330d. Porabo so po lastnih navedbah zmanjšali od 12 do 23 odstotkov. Cene se z osnovno opremo pri manjšem dizlu začenjajo pri 38 tisoč evrih, bencinec velja vsaj 40 tisočakov, šestvaljni dizel pa še 10 tisoč več.

To pomeni, da je touring v povprečju za približno 2 tisoč evrov dražji od limuzine. Od novembra naprej bo BMW-jeva karavanska trojka dosegljiva še za drugimi, predvsem manjšimi in cenejšimi motorji, prihodnje leto pa dobi tudi štrikolesni pogon.