Citroën mehari se vrača - tokrat z električnim pogonom

Sodobni odprti citroën 
s pogonom novega časa

Objavljeno
11. december 2015 12.34
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj

Lahko bi imelo smisel. Avtomobil z odprto streho, za poletje, odhod na plažo ... Tako si morda predstavljamo vlogo E-meharija, električne reinkarnacije nekdaj priljubljenega odprtega modela, ki jo bo Citroën prihodnje leto uvedel v prodajo.

 

Električni mehari je dolg 3,8 metra, lahko pelje štiri ali pet potnikov, zadnja klop se lahko podre in tako poveča prtljažnik. Modularno platneno streho je mogoče odstraniti v enem ali dveh delih. Avtomobil je malo bolj dvignjen od tal, da se res lahko zapelje kam zunaj ceste. Višja lega karoserije se še bolj opazi ob črnih poudarkih na obrobah blatnikov in okrasnih letvicah pragov in odbijačev. Spredaj je malce podoben modelu cactus C4, nanj deloma spomni tudi njegova karoserija, za katero pravijo, da je v celoti izdelana iz toplotno obdelane plastike, ki menda prenese manjše trke.

Novodobnega meharija je Citroën razvil v sodelovanju s še enim francoskim podjetjem, Bollorejem, ki se med drugim ukvarja tudi s proizvodnjo električnih mestnih avtomobilov. Kakor pove že predpona e-, ima električni pogon, ki mu zagotavlja največjo hitrost 110 kmIh, proizvajalec navaja doseg v mestu do 200 km, kar je seveda treba jemati vsaj z nekaj pridržka. Energijo mu daje akumulatur iz litijevih polimerov z zmogljivostjo 30 kWh. Z različnimi različnimi načini polnjenenja se napolni bodisi v osmih ali 13 urah.

O cenah niso rekli še nobene. Avtomobil bodo prihodnjo pomlad najprej začeli prodajati v Franciji, o tem, ali in kdaj bi bil lahko doseg­ljiv v Sloveniji, ni še nič znanega.

Pa še malo o začetniku: originalnega meharija je poganjal 600-kubični zračno hlajeni bencinski dvovaljnik, pripravljen je bil na osnovi priljubljenega citroëna 2CV (spaček). Najprej je bil zamišljen kot preprosto dostavno vozilo, šele pozneje so ga pripravili tudi kot potniško izvedbo. Izdelovali so ga v letih od 1968 do 1987, skupno 150 tisoč primerkov, nekaj tudi s štirikolesnim pogonom in ti so med zbiratelji menda najbolj cenjeni.