Drvi bentley, grmi naim

Avtoakustika - Dinamični bentleyji z dinamičnim zvokom Naima

Objavljeno
30. avgust 2013 14.30
Andrej Krbavčič, Na kolesih
Andrej Krbavčič, Na kolesih

Morda sta najbolj posrečen par med prestižnimi avtomobili in avtoakustiko: oba sta precej britanska (Bentley je sicer Volkswagnova last, Naim pa vseskozi uporablja vtičnice po nemškem standardu DIN) in torej dokaj močnega značaja. Bentley si je pridobil sloves z masivnostjo, Naim z minimalizmom.

Bentley je slovel kot najhitrejši tovornjak, dosti pozneje pa so pri Naimu trdili, da je manj več, in so v korist kakovosti zvoka opustili skoraj vse gumbe in lučke hi-fi naprav iz 60. let minulega stoletja. Naim dela avtoakustiko samo za Bentley; da jo dela, so morda kriva tudi neka naključja. Ustanovitelj in dosmrtni spiritus movens podjetja je bil v 60. letih minulega stoletja avtomobilski dirkač Julian Vereker. Imel je dovolj energije tudi za snemanja glasbenikov v svojem pubu in je stalno sitnaril zaradi slabih posnetkov. Krivil je ojačevalnike in to je vodilo h konstruiranju znamenitega močnostnega ojačevalnika NAP 250. Za boljši zvok je Naim opuščal filtre in ves nadzor zvoka ter vgrajeval elektroniko v silno trdne aluminijaste škatlaste profile. Tiste DIN-vtičnice namesto RCA (chinch) so nekateri upravičevali z boljšim, bolj točkovnim prenosom signala, drugi so preprosto priznavali, da v majhne škatle vtičnic RCA ni mogoče namestiti.

Naimovi izdelki so si pridobili splošno priznanje predvsem zaradi dinamičnosti in kristalne prosojnosti zvoka, ne nazadnje tudi zaradi zanesljivosti in dolgoživosti. Sčasoma so skoraj vse druge hi-end znamke prav tako opustile nepotrebne in celo moteče tonske kontrole – ki bi včasih, ob prasketajoči stari plošči, vendarle prišle prav. Mimogrede: Naim ima še vedno lastno produkcijo zelo kakovostnih tonskih posnetkov in gramofonskih plošč.

Naimov zvok temelji na ritmičnosti, dinamičnosti in točnosti, manj na prostorskem vtisu. Ta filozofija je bila všeč možem pri Bentleyju in februarja 2008 so objavili ekskluzivno partnerstvo med znamkama. Nastal je premijski avdiosistem Naim for Bentley. Menda daje nedosegljiv občutek glasbe v živo, saj je narejen po merah avtomobila. Sistem prilagaja zvok hitrosti avtomobila in položaju strehe, zmanjšuje zunanje motnje in tako zagotavlja konstantno doživetje glasbe. V mulsannu je sistem 20-kanalen, toliko je tudi zvočnikov, za trenutek je na voljo 2200 vatov moči. Zadaj sedeči lahko uživajo v najljubših filmih z načinom dolby 5.1.

V continentalu GT speed bi lahko doživeli hitrost čez 300 km/h v sozvočju z osmimi načini digitalnega procesiranja zvoka.

Vendar ne vzdihujte, če nimate denarja za izvrstno ozvočene bent­leyje ali lexuse, tudi vaš clio ima lahko enako dober ali celo glasnejši zvok. Pri nas je namreč nekaj avtoakustikov, ki osvajajo nagrade na mednarodnih prireditvah, tako v kakovosti zvoka, videzu inštalacije kot v absolutni glasnosti. Kaj boste dobili, je odvisno predvsem od vašega okusa, vloženega denarja in seveda od opremljevalca.