Ford predstavlja novega focusa

Bolj športna pojava, v Evropi znova kot kombilimuzina in karavan.

Objavljeno
10. april 2018 21.36
Gašper Boncelj, poročevalec
Gašper Boncelj, poročevalec

London - Ford je danes razkril novo generacijo forda focusa, enega svojih najpomembnejših modelov, posebej na evropskem trgu. Avtomobil četrte izvedbe, ki se je na trgu prvič predstavil leta 1998 in je doslej po svetu našel 16 milijonov kupcev, je ohranil podobne zunanje mere (438 cm), a s svojo pojavo deluje bolj športno, pravijo, da je s pripravo na povsem novi arhitekturi, ki bo narekovala še druge modele, tudi bistveno lažji in vzvojno čvrstejši.

Za Evropo bosta kot doslej najpomembnejši petvratna in karavanska različica (na Kitajskem so danes najprej predstavili za tamkajšnji trg najbolj zanimivo  limuzinsko izvedbo), ki jo bodo lahko uvodoma poganjali različni bencinski in dizelski motorji. V kratkem naj bi bil  focus pripravljen še kot blagi hibrid, nekaj kasneje naj bi dobil tudi hibridno izvedbo. Za zdaj pa sta največji novosti predvsem 1,5-litrski bencinski trivaljni motor ecoboost z možnostjo izklapljanja enega od treh valjev ter nova 1,5-litrski in 2-litrski dizelski štirivaljnik. Novost je tudi osemstopenjski samodejni menjalnik s pretvornikom navora.


Nova podoba je bolj športna.

Foto Gašper Boncelj

Avtomobil, ki v kabini morda izstopa nekaj manj kot navzven, je lahko založen z množico asistenčnih varnostnih sistemov, med drugim z radarskim tempomatom s sposobnostjo prepoznavanja prometnih znakov, pa z žarometi s prilagajanjem svetlobnega snopa, ki predhodno posvetijo v ovinek. Je pa kabina nekaj bolj prostorja v drugih vrsti, saj ima avtomobil rahlo večjo medosno razdaljo. Na voljo bo več izvedenk, tudi bolj športna in izvedba active, s katero deluje bolj robustno in z avtomobil izgleda še posebej dobro. Ne bo pa imel focus active kakega štirikolesnega pogona. V Sloveniji se bo focus začel prodajati jeseni.

Več o novem focusu bomo pisali v sobotni tiskani izdaji v rubriki Na kolesih.