Ford tourneo ter transit custom za osebno in tovorno rabo

Ford predstavlja prenovljeno ponudbo pomembnega tekmeca med evropskimi gospodarskim vozili.

Objavljeno
14. september 2012 21.04
Andrej Krbavčič, Na kolesih
Andrej Krbavčič, Na kolesih

Transit je že desetletja pojem uspešnega, robustnega in praktičnega dostavnika, kakršnega se od Forda skoraj samoumevno pričakuje in zahteva. Nova custom transit in tourneo pa uvajata pojem pretanjenost. Zunanjost je konvencionalno zaobljena, notranjost je lahko bogato opremljena.

Od dosedanjega tranzita ni ostal niti kamen na kamnu, in kdor ga obžaluje, naj ve, da nov večji in robusten transit šele prihaja. Tale manjši pa se imenuje predvsem custom in je namenjen kupcem, ki se želijo z videzom, vsestranskim udobjem in voznostjo osebnega vozila izkazati za zaupanja vredne in poslovno pretanjene pri svojih strankah – a nikakor ne na škodo praktičnosti in trdnosti! Custom je trdnejši kot doslej, ima celo zračne zavese ter je prvi v svojem razredu obziren do pešcev.

Na voljo sta dve medosni razdalji: s krajšo je custom dolg 4972 mm, z daljšo pa 5339 mm. Že krajši dostavnik ima uporabno prostornino 6 m3 in edini med tekmeci zmore prevažati tri (do metra višine naložene) evropalete, saj ima tudi največjo razdaljo med notranjima blatnikoma zadaj.

Masa tovora lahko znaša od 600 do 1400 kg, glede na različico in opremo. Izbirate med dostavnikom, kombijem in dostavnikom z dvojno kabino ter med tremi stopnjami opreme in seveda obilico dodatne opreme ter specialnih nadgradenj.

Za zdaj je na voljo samo ena višina vozila. Loputa v transitovi predelni steni omogoča prevoz izredno dolgih predmetov, zelo bistra inovacija pa so integrirani preklopni strešni nosilci. Doplačati je mogoče za stenske obloge in trpežno pralno dno domišljenega tovornega prostora. Pritrdilne obroče lahko premeščamo po potrebi, notranjost osvetljujejo štiri močne luči.

Za pogon vseh customov skrbi najnovejši motor duratorq TDCi z 2198 ccm, ki zmore 74, 92 ali 114 kW moči. Kombinirana poraba goriva za tournea custom znaša od 6,5 litra, izpust CO2 pa od 172 g
km, kar je osemodstotno izboljšanje v primerjavi s sedanjim transitom.

Ne manjka funkcija start-stop, z opcijsko tipko eco vključimo omejitev vrtljajev motorja, kar omeji hitrost, pospeševanje in seveda porabo goriva. Sistemu očitamo le to, da ga v sili ni mogoče premostiti z do konca pohojenim pedalom plina. Menjalnik je šeststopenjski, pogon vedno na prednji kolesi.

Voznik se počuti kot v osebnem vozilu in podobno okretna ter živahna je tudi vožnja, saj je na novo razvito podvozje, ki se kljub mehkejšemu vzmetenju ne boji tovora. Močnejši zavorni sistem je podprt z najnovejšimi elektronskimi čarovnijami.Voznik in sovoznik imata dosti posebnih odložišč, nastavitev sedežev ter volanskega obroča, a nimata najboljšega počivališča za levo oziroma desno nogo.

Občutno so zmanjšali hrup vseh vrst. Custom more imeti glasovno upravljanje SYNC, ki vam prebira SMS in ima nagrajeno funkcijo klic v sili. Izboljšani ali novi so vsi komunikacijski in zabavni aparati, alarmi in sistem zaklepanja vozila. Boljša je klimatizacija, vetrobransko steklo je električno ogrevano. Digitalna kamera prek računalnika upravlja preklop snopa žarometov, vožnjo znotraj prometnega pasu in nadzira voznikovo zbranost, druga nadzira prostor za vozilom.

Posebnost razkošnega tournea sta druga in tretja sedežna vrsta, ki ju moremo preklapljati v različne položaje ali ju odstranimo po delih. Kabina je bogato oblazinjena, klimatizirana in osvetljena. Načeloma so zadaj dvižna vrata.

K nam prideta custom transit in tourneo spomladi, o ceni še ni nobene besede.