Francija mora sprostiti prodajo Mercedesovih avtomobilov

Francoski državni svet pritrdil Daimlerju v sporu glede hladilne tekočine v klimatskih napravah

Objavljeno
27. avgust 2013 18.39
G. B., Na kolesih
G. B., Na kolesih

Francoski državni svet je danes odločil, da mora francoska vlada sprostiti prodajo modelov znamke Mercedes-Benz (modeli razredov A, B, SL ter CLA), ki jo je v začetku poletja blokirala, ker da zaradi uporabe stare hladilne tekočine v klimatskih napravah ne ustrezajo zahtevam Evropske unije glede varstva okolja.

 Evropska unija z začetkom letošnjega leta od avtomobilskih proizvajalcev v novih modelih zahteva uporabo nove hladilne tekočine R1234yf, ki jo proizvajata ameriški podjetji Honeywell in Dupont, ki okolje manj obremenjuje z izpustom ogljikovega dioksida. Tega pa ni sprejel nemški Daimler, češ da je nova tekočina v morebitnem trčenju avtomobila lahko vnetljiva in se nato sprošča eden plinov nevarnih za zdravje, zato tudi v svojih novih modelih uporablja staro z oznako R134a. V Nemčiji je Daimlerju nemški zvezni urad za motorna vozila to dovolil, francoska vlada pa je junija letos kot edina v Evropski uniji prodajo teh avtomobilov prepovedala, kar je nemško podjetje izpodbijalo.

Z današnjo odločitvijo francoskega državnega sveta, mora biti poteza francoske vlade odpravljena. Daimler je sicer na zaslišanju pred tem visokim organom navedel, da prepoved zadržuje dobavo 4.500 avtomobilov francoskim kupcem, po navedbah agencijskih virov pa naj bi državni svet v veliki meri sledil tem ekonomskim razlogom - da naj bi bila najstajajoča gospodarska škoda precejšnja, po drugi strani pa, da če bi se ti avtomobili pojavili na francoskih cestah, to ne bi imelo resne grožnje okolju. Pričujuča razsodba je sicer začasna, dokončno naj bi sprejeli šele čez nekaj mesecev.