Frankfurtski salon za nov zagon

S predstavitvami prvih novosti se začenja letošnja največja svetovna avtomobilska razstava, ki vsako drugo leto poteka v nemški finančni prestolnici. Skoraj vsaka znamka prikazuje tudi študije vozil na hibridni ali čisti električni pogon.

Objavljeno
15. september 2009 17.07
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj
Frankfurt - S predstavitvami prvih novosti se začenja letošnja največja svetovna avtomobilska razstava, ki vsako drugo leto poteka v nemški finančni prestolnici. Zaradi recesije in njenih hudih učinkov je sicer odsotnih nekaj japonskih imen (Nissan, Mitsubishi ,Honda, Daihatsu...), a ostali proizvajalci vseeno nastopajo dovolj razkošno in prikazujejo najrazličnejše novosti v vseh možnih množičnih in nišnih segmentih.

Poleg modelov s tradicionalnim pogonom, ki so že pripravljeni za proizvodnjo, skoraj vsaka znamka prikazuje tudi študije vozil na hibridni ali čisti električni pogon. Mnenja o tem, ali so prava smer alternative hibridi kot kombinacija motorja z notranjim izgorevanjem in elektro motorja ali avtomobili le na električni pogon, so različna. Tu ocene o tem, kdaj bodo električni modeli postali res bolj množični so deljena, v naslednjem desetlejtu naj bi njihov tržni delež po optimisitčnih scenarijih dosegel desetino trga, po najbolj previdnih le 2 odstotka.

Med avtomobili, ki merijo na široke množice, se v Frankfurtu prvič širši javnosti predstavlja nova opel astra, enako velja za citroen C3; Volkswagnov golf je dobil karavansko izvedbo, prav tako največji Škodin model superb, močno je prenovljen Fiatov adut grande punto, ki ima zdaj v imenu še oznako evo. Saab je končno prikazal novega 9-5, Subaru v Evropi prvič prikazuje novega legacya outbacka... Še naprej na trg prihajajo tudi povsem novi ali na novo urejeni enoprostorci, kot sta peugeot 5008 ali ford C max (grand), pa manjša kia venga. Kot zanimvot omenimo tudi študijo noveg trabanta, ki bi vozil na elektriko.

Velika avtomobilska razstava ne bi bila tisto, kar je, če se ne bi v soju luči vselej predstavili tudi novi prestižni in super prestižni avtomobili, kot so bentley mulsanne, mercedes SLS, jaguar XJ, audi RX 8 spyder, maserati gran cabrio, ferarri 458 italia...okoli katerih je kot vselej največ gneče.