Hyundai santa fe bliže evropskim vozniškim željam

Športni terenec korejske znamke je v tokraktni izdaji boljši izdelek predvsem v pogledu voznih lastnosti.

Objavljeno
14. september 2012 20.54
Andrej Brglez, Na kolesih
Andrej Brglez, Na kolesih

Že pred časom so se pri Hyundaiu odločili, da bodo ob men­javi generacij nove modele poimenovali s črko i, tej pa so seveda dodali še številko, ki označuje velikostni razred posameznega modela. Pri novem santa feju so to pravilo prekršili.

Hyundai santa fe ni postal ix45, kakor so trž­niki sprva mislili, saj si je tako v Ameriki kot v Evropi ustvaril prepoznavno ime, kar je močna prodajna karta. Od leta 2000, ko so predstavili prvi model, so jih prodali več kot 2,5 milijona, samo v Evropi dobrih 350 tisoč.

Prav na pridobljenem statusu gradi santa fe nov naskok na evropske tekmece, ki si v tem raz­redu režejo največji tržni delež. Zato je postal oblikovno bolj suveren, čvrst. Prednja maska je po novem bolj agresivna, bočna linija pa je od zaobljenosti prešla k odločnim ramenskim karoserijskim rezom.

Novi santa fe se je za malenkost podaljšal, nekoliko razširil in znižal ter hkrati ohranil enako medosno razdaljo. Skupno težo so oklestili za 120 kg, kar ugodno vpliva tako na porabo goriva kot vozne lastnosti. V kabini so povečali prostornost za noge, a bolj kot to se prepozna evolucija v notranjem oblikovanju. Ta je v sozvočju s hišnim trendom, ki ga lahko vidimo tudi pri vseh drugih novih hyundaih, a zdi se, da se santa feju ta oblika notranjosti še posebej poda.

V kabini je več odlagalnih površin, v prtljažniku pa spodobnih 534 litrov prostornine. Za doplačilo sta lahko v podu prtljažnika shranjena dva dodatna sedeža, tako da je santa fe lahko (priložnostni) sedemsedežnik. V nadaljevanju bo sledila tudi podaljšana različica, v kateri bo v tretji vrsti sedežev na voljo več prostora za noge in kak dodaten liter v prtljažniku.

Novi santa fe ima sedem zračnih blazin, ESC, VSM, pomoč za speljevanje v klanec ter pri vožnji navz­dol. Za doplačilo je na voljo tudi vrsta asistenčnih naprav, kot so opozorilo na nehoteno menjavanje pasu, napredni parkirni pomočnik, opozarjanje na vozilo v mrtvem kotu in podobno.

Avtomobil bodo gnali trije motorji, bencinski in dva dizelska. Za naš trg bo nemara najbolj zanimiv novi dvolitrski dizel, ki ponuja moč 112 kW (150 KM), 383 Nm navora in nosi oznako okoljskega normativa evro 6. Močnejši 2,2-litrski dizel so posodobili in mu ob pomoči variabilne turbine zagotovili boljšo porabo goriva in ugodnejšo prožnost. Bencinskih različic z 2,4-litrskim motorjem bo pri nas verjetno le za vzorec.

Santa fe je na voljo v dvo- ali štirikolesno gnani izvedbi in z ročnim ali samodejnim menjalnikom, v obeh primerih s šestimi prestavami. Kakor je v tem razredu pravilo, je štirikolesni pogon samodejen in deluje od razmerja 100 odstotkov moči na prednji kolesi do polovice spredaj in polovice zadaj, kadar tla pod kolesi to narekujejo. S tipko lock je mogoče vzdrževati tudi stalno razmerje razporeditve moči 50/50, a le do hitrosti 40 km/h.

Na prvih spoznavnih kilometrih se je dalo občutiti razvojno in tehnično približanje santa feja evropskim vozniškim željam. Izboljšani sta tako raven zvočne izolacije kot raven motornih vibracij, še bolj pa se opazi manj ameriško mehko naravnano podvozje in volan. V primerjavi s predhodnikom je novi santa fe bolj odziven, vodljiv in zanesljiv pri odločneje odpeljanih ovinkih, manj je nagibanja. Bolj »premijsko« kot prej pa požira tudi cestne neravnine, kar mu bo pri nas prišlo še kako prav.

Njegove cene bodo znane oktobra, ko bodo prvi primerki zavili tudi na naš trg.