Hyundai z i20 nakazal novi slog

Tik pred pariškim salonom so v Hyundaievi evropski centrali v Offenbachu z novega i20 za hip potegnili pregrinjalo. Dovolj, da se je videlo, da Hyundai z njim meri naravnost med najbolj uveljavljene evropske tržne prvake.

Objavljeno
05. september 2014 20.21
Andrej Brglez, Na kolesih
Andrej Brglez, Na kolesih

Hyundaievi spin doktorji so še pred pariškim avtomobilskim glamurjem pokazali hišnega novinca i20, ki je za znamko pomemben tako s prodajnega kot z vidika njenega utrjevanja v bolj premijski družbi. Novi i20 je od predhodnika večji v vse smeri, občutno bolj napadalno oblikovan in v notranjosti zasnovan za velik korak bolj modno ter s kakovostnejšimi materiali. Predsednik družbe Hyundai Motor Europe Allan Rushfort v pogovoru pove, da novi i20 v marsičem nakazuje smer hišne slogovne prenove, ki si je za cilj zastavila še bolj jasno pokazati, da so novi Hyundaievi izdelki narejeni v Evropi in za Evropejce.

Povedano drugače, getz (predstavljen 2002) in prvi i20 (2008) sta bila oblikovno medla, za naklonjenost evropskih kupcev pa sta se borila z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo, manj s čustvi in strastjo, kar naj bi se po novem spremenilo. Novi i20 v tem pogledu zagotovo obrača nov list.

Hišno »fluidic« oblikovanje je delo domačih oblikovalcev iz Hyundai Design Centra v Rüsselsheimu pod vodstvom karizmatičnega Petra Schreyerja, ki je odgovoren tudi za oblikovanje izdelkov Kia. S to potezo so že pred nekaj časa poskusili zagotoviti poenoten pogled na ločen slogovno-vsebinski razvoj ene in druge »hišne« znamke. Zanimivo bo videti v kakšno smer bo po novem zapeljal Hyundai, saj se je Kia v zadnjih letih izstrelila med športno dizajnerske izdelke, Hyundai pa mora svojo nov obraz še najti, a moral bo biti tak, da v družini ne bo prihajalo do prodajnega kanibalizma.

Novi i20 sprememb ne nakazuje samo z obliko, ampak tudi z velikostjo, saj je za 45 mm daljši od predhodnika in v dolžino meri 403,5 cm (medosna razdalja znaša 257 cm), kar naj bi mu zagotovilo rekordno veliko kabino v razredu, prav tako radodaren je s prostorom v prtljažniku, ki meri 326 litrov. V notranjosti navdušijo svetla kabina, dvobarvna kombinacija armature in oblog, uporaba kakovostnih materialov in že na prvi pogled visoka natančnost izdelave.

Da bi bil tudi po vozniškem značaju novi i20 ukrojen po evropskih željah, je Hyundai postavil testno- razvojni center v neposredni bližini neizprosne proge Nürburgring, da so ga lahko uglaševali na »naš« vozniški ritem. Kako jim je uspelo, bomo lahko videli in preskusili konec leta, ko pride i20 v naše prodajne salone. Takrat bodo tkanino potegnili tudi s cenika in bo jasna še zadnja pomembna neznanka.