Kitajski Qoros 3 z visoko oceno na evropskem varnostnem trku

Prvi kitajski avtomobil z najvišjo varnostno oceno Euro NCAP. V Evropi naj bi bil na prodaj konec prihodnjega leta. najvišja ocena tudi za Kiinega enoprostorca kia carens.

Objavljeno
25. september 2013 13.18
Gašper Boncelj, Na kolesih
Gašper Boncelj, Na kolesih

Če smo še bili še pred leti priča zelo slabim rezultatom kitajskih avtomobilov na varnostnih preizkusih, pa se v novih časih te stvari radikalno spreminjajo. Na najnovejšem testu evropskega konzorcija Euro NCAP je bil med drugim tudi kitajski model qoros 3 in je dobil pet od petih možnih zvezdic, celotna ocena pa je ena najvišjih doslej. Qoros 3 je dobil visoke vrednosti tudi po posameznih podkategorijah skupne ocene, npr. 95 odstotkov za varnost potnikov, 77 odstotkov za varnost pešcev, 87 odstotkov za varnost otrok v avtu in 81 odstotkov za asistenčne sisteme.

Qoros 3 je štirivratna limuzina, ki je dolga 4,6 metra in bo sprva dosegljiva z dvema bencinskima motorjema z 1,6 litra prostornine (atmosferski in prisilno polnjeni z močjo 93 in 115 kW), pozneje bodo dodali še manjši motor tega tipa, ne razmišljajo pa o dizlih.

Qoros je še dokaj nova kitajska avtomobilska znamka, ki sta jo pred petimi leti ustanovila znani kitajski proizvajalec Chery in Israel Corporation. Oblikovanje vodi Gert Volker Hildebrandt, ki je nekoč vodil dizajn pri Miniju, še prej je deloval v koncernu Volkswagen. Qoros se je Evropi prvič predstavil marca letos na razstavi v Ženevi, kot so dejali tedaj, naj bi v Evropi svoje avtomobile začeli prodajati proti koncu leta 2014.

V tokatni seriji varnostnih trkov Euro NCAP je bil preizkušen tudi novi Kiin enoprostorec kia carens, ki je prav tako prejel  najvišjo oceno petih zvezdic; v podkategorijah je prejel 94 odstotkov za varnost potnikov, 64 za varnost pešcev, 76 za varnost otrok v avtu in 81 odstotkov za asistenčne sisteme.