Lani je Audi posloval bolje kot kdajkoli doslej

Vsaj za slovenska ušesa se sliši kot pravljica: nemški Audi, sestavni del največje evropske avtomobilske skupine Volkswagen, je lani delal oziroma posloval kot še nikoli doslej.

Objavljeno
08. marec 2011 15.57
Janez Kovačič, na kolesih
Janez Kovačič, na kolesih
Ingolstadt - V letu 2010 je tovarna, ki sicer domuje v bavarskem Ingolstadtu, dobavila in tudi prodala nič manj kot 1,09 milijona osebnih avtomobilov, kar je bilo za 15 odstotkov več kot leta 2009. Še bolj pomembni so nekateri drugi podatki, ki dokazujejo skoraj izjemno poslovno zdravje tovarne, ki se primerja predvsem s prav tako nemškima hišama Mercedes Benz in BMW. Tako je bil skupen promet vreden 35,4 milijarde evrov, kar je bilo za 18,8 odstotka več kot leto prej.

Dobiček pred plačilom dajatev je znašal 3,6 milijarde evrov in je bil kar za 88,5 odstotka večji kot leta 2009. Še najbolj sladek in za tovarno izjemno pomemben pa je naslednji podatek: čistega dobička, torej po plačilu davkov oziroma drugih dajatev, je bilo za 2,6 milijarde evrov, kar je bilo znova za skoraj neverjetnih 95,2 odstotka več kot leto prej. Pri Audiju ne skrivajo, da je k temu največ pripomogel izjemen trg na Kitajskem, kjer so lani prodali približno 20 odstotkov vsega, znova je dobrega zdravja avtomobilski trg v ZDA (približno deset odstotkov proizvodnje), jasno pa je, da je za tovarna še vedno najpomembnejša Evropa, kjer so doslej imeli v povprečju 60 odstotkov vseh kupcev.

V srednji in vzhodni Evropi, kamor štejejo tudi Slovenijo, je bilo lani prodanih 33.500 audijev (pri nas so lani prodali nekako 1100 avtomobilov). Nekaj pelina pa je vsekakor v dejstvu, da se je lani prodaja audijev doma, torej v Nemčiji, povečala za vsega 0,1 odstotka. Tisto o gospodarsko-finančni pravljici iz Ingolstadta pa potrjujeta še dva pomembna podatka: uprava je na današnji poslovni konferenci sporočila, da bo vsak zaposleni, torej tudi delavci v Belgiji in na Madžarskem, kjer imajo svoje tovarne, v povprečju dobil v žep dodatnih 6.513 evrov, ob tem bodo zvečinoma sami financirali vse svoje investicicije, ki naj bi do leta 2015 dosegle vrednost 11 milijard evrov.