Mercedes -AMG GT ali vrhunska športna kreacija

Povsem novi dvosed, ki ga je pripravila Mercedesova športna podružnica AMG

Objavljeno
11. september 2014 19.25
Gašper Boncelj, Na kolesih
Gašper Boncelj, Na kolesih

Težko je presoditi, s katerega kota izglede bolje, iz nobenega niti malo slabo. Novi športni dvosed z imenom mercedes-AMG GT izkazuje vrhunsko oblikovanje športnega avtomobila, v katerem se pričakovana napadalnost v pravi meri zlije z eleganco, ki je posebej izrazita v silhueti avtomobila. Prav s strani se tudi najbolje vidi, kako zelo dolg je motorni pokrov in kako nazaj pomaknjena potniška kabina.

Pod motornih pokrovom je vzdolžno nameščen povsem nov pogonski izdelek – 4-litrski osemvaljni bencinski stroj, ki ima dve vrsti po štirih valjev v obliki velike črke V, med njima so namestili dva turbinska polnilnika. Agregat je lahko pripravljen v dveh izvedbah moči (340 in 375 kW), navora je kar za 650 (600) Nm. Za prenos na zadnji kolesi skrbi športno pripravljeni sedemstopenjski samodejni menjalnik, ki je nameščen pred zadnjo premo.

Z uporabo lahkih materialov za gradnjo so dosegli relativno ugodno maso celotnega vozila, ki znaša 1,5 tone in ob kateri AMG GT z mesta do stotice zleti v 3,8 (4) sekunde. Snovalci so poskušali doseči čim bolj optimalno razdelitev mase na sprednji in zadnji del, kar naj bi avtomobilu zagotovljalo vrhunsko lego in upravljivost.

Po drugi strani naj bi bil ob množici različnih nastavitev ter različnih asistenčnih sistemih avto povsem normalno uporaben tudi v običajnih vsakdanjih opravilih, v svojem prtljažniku zmore npr. sprejeti za spodobnih 320 litrov prtljage.

Mercedes AMG GT je bil predstavljen v Affalterbachu, kjer je središče Mercedesove športne enote AMG. Pravijo, da je to drugi povsem samostojni model, ki so ga samostojno razvijali prav pri AMG, prvi je bil mercedes SLS AMG. Slednjega so letos po štirih letih proizvodnje prenehali izdelovati, bil pa je prav tako dvosed, le da z dvižnim parom vrat in osemvaljnim motorjem z bistveno višjo prostornino (6,2 litra), agregat pa je bil atmosferski brez prisilnega polnjenja.

SLS je odšel v zgodovino, AMG GT pa je vsaj v tem trenutku njihova najbolj sveža zvezda. Na predstavitvi ga je na oder pripeljal dirkač Mercedesovega moštva v tekmovanju Formule 1 Nico Rosberg, dogodku pa sta med drugim prisostvovala Hans Werner Aufrecht in Erhard Melcher, ki sta leta 1967 ustanovila AMG. Podjetje, ki se je specializiralo za izboljšave zmogljivosti Mercedsovih modelov, je bilo sprva povsem samostojno, leta 1990 si je Daimler-Benz  v njem pridobil nadzorni delež, zdaj pa je AMG že dolgo popolnoma v njihovi lasti.