Navdušujejo dirkači in športni terenci

Avtomobilska razstava v New Yorku. Izstopa lincoln navigator, izdelek Fordove luksuzne ameriške podznamke.

Objavljeno
14. april 2017 18.44
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj
Trend pri ameriških avtomobilih je zadnje čase zelo izrazit. Zanimanje za športne terence še naprej narašča, skupaj s poltovornjaki zavzemajo že skoraj dve tretjini ameriškega trga. Takšne so tudi večinoma novosti na razstavi v New Yorku, med katerimi pa ne manjka športnih avtomobilov. Zato začnimo z njimi oziroma kar z najbolj našpičenim in izstopajočim izdelkom, ki se imenuje dodge SRT challenger demon. To je v osnovi že znani ameriški mišičnjak korporacije Fiat Chrysler, katerega 6,2-litrski osemvaljnik pa je še dodelan in zmore nič manj kot 840 konjskih moči. Samo za ZDA in Kanado jih nameravajo izdelati 3300.

Razstava ima sredi glavnega razstavnega prostora tudi nekakšen poseben zaokrožen oddelek za najbolj prestižne in posebne športnike, kjer so s po enim modelom zastopani proizvajalci kot Bugatti, Lamborghini, Koenigsegg (z novo agero RS1) ... pa tudi hrvaški Rimac.

Kot uvodoma rečeno, pa so v ospredju predvsem veliki in zmogljivi prestižni športni terenci. Izstopa lincoln navigator, izdelek Fordove luksuzne ameriške podznamke. Mercedes je pripeljal najmočnejšo izpeljanko svojega uspešnega športnega terenca GLC 63. Ker proizvajalci očitno pričakujejo nadaljevanje tega trenda, napovedujejo novosti, kot je genesis V80 concept. Gre za napoved velikega SUV prestižne znamke korejskega Hyundaia, ki jo za zdaj tržijo le v ZDA, a naj bi se širila tudi v Evropo. Podobno deluje Nissanov infiniti QX80 autograph concept – v zlati barvi kot nekakšna vizija luksuznega oblikovanja te znamke. Toyota prikazuje zanimiv koncept FT-4X concept, ki deluje mladostno in kot napoved novodobne izvedbe modela FJ cruiser, torej avtomobila za mlajše, avanturistične voznike.

Niso pa v New Yorku razstavljeni le dragi in bolj ali manj požrešni športni terenci, temveč tudi kakšen zanimiv avtomobil na alternativni pogon. Honda širi svoj model clarity v družino izdelkov, saj bo clarity, ki so ga najprej predstavili le kot model na vodik in gorivne celice, zdaj še baterijski električni avtomobil in priključni hibrid.

Na razstavi sodeluje tudi ameriška znamka Lucid Motors, ki naj bi s popolnoma električno prestižno limuzino z velikim dosegom (okoli 400 km) v letu 2019 začela konkurirati tesli model S. Še kot zanimivost omenimo, da General Motors predstavlja tudi izdelke znamke Buick, med njimi buick regal, v katerem prepoznamo oblikovne gene nove opel insignie.