Pariz 2012: množica avtomobilskih novosti (2.)

Na pariškem avtomobilskem salonu, ki se za obiskovalce odpre v soboto in bo na ogled vse do nedelje, 14. oktobra, so na prvi novinarski dan predstavili številne novosti v tako rekoč vseh avtomobilskih razredih.

Objavljeno
27. september 2012 16.09
Gašper Boncelj, Na kolesih
Gašper Boncelj, Na kolesih

Kljub hudi kriznim časom na glavnem predstavitvenem dnevu pariške avtomobilske razstave ne manjka novih avtomobilov. Industrija se je namreč v zadnjih letih razvejala v različne segmente in podsegmente, ki očitno še niso polni, dogajajo pa se kot vselej tudi menjave obstoječih modelov.

Med bolj množičnimi avtomobili je bil danes v ospredju novi četrti renault clio, ki so ga prikazali kot kombilimuzino ter kot športno različico RS in karavanskega grandtourja.

Clio, ki bo na voljo z novimi varčnejšimi motorji na slovenski trg zapeljal še to jesen. Toyota ima zdaj veliko bolj agresivno oblikovanega aurisa, ki je lahko tudi karavan in tudi v hibridni izvedbi. Hibridov bo očitno več in v različnih oblikah, marsikdo zdaj resno stavi nanje, še posebej v na omrežje priključni izvedbi.

Ford prikazuje povsem novega in precej večjega "globalnega" mondea, ki bo lahko dosegljiv tudi z le 1,0-litrskim bencinskim motorjem.

Mazdin tekmec v srednjem razredu je nova prav tako opazno večja mazda6. Med cenejšimi novostmi izstopa dacia sandero (logan), svojevrsten odgovor na to temo je podal koncern PSA z modeloma citroën C-elysee ter peugeot 301.

Peugeot s konceptom tudi nakazuje mini športnega terenca peugeot 2008, Chevrolet ga je že dokončal v obliki modela trax, Ford pa bo imel svojega tovrstnega tekmeca z imenom ford ecosport. Audi s konceptom crosslane morda nakazuje bodočega manjšega SUV-a Q2.

Na drugi strani je nov, lažji, a še vedno konkretno velik range rover. Komblimuzina volvo V40 se pojavlja še v bolj robustni izvedbi cross country s štirikolesnim pogonon; tega bo imela tudi Fiatova panda.... Kiina najpomembnejša novost je enoprostorec kia carens, BMW svoj pogled na to temo prinaša v konceptu active tourer. Mini je counrymana pretvoril v pacemana.

Lexus je s študijo LF-CC nakazal naslednjo limuzino srednjega razreda. Kot vselej se predstavljajo zanimiv športniki, kot jaguar F-type, pomembno pa je omeniti, da se v eni dvoran pomembno predstavlja podjetje Akrapovič, ki je pripravilo svoje izpušne sisteme za nekatere slovite modele nemških proizvajalcev, med drugim za  porsche 911 carrero.

Volkswagen je danes predstavil še izvedbo golfa GT. Dodajmo, da je pri prikazu izvedbe golf bluemotion z napisom protestirala organzacije Greenpeace, ki s tem dosežkom očitno ni zadovoljna, VW pa je odgovoril, da jih veseli, da so se udeležili predstavitive najbolj varčnega avta...