Pariz 2012: študije, ki napovedujejo (avtomobilsko) prihodnost

Na letošnjem pariškem avtomobilskem salonu je bilo ob serijskih vozilih na ogled tudi veliko študij oziroma konceptov.

Objavljeno
28. september 2012 19.58
G. B., Na kolesih
G. B., Na kolesih

Pariški avtomobilski salon, ki bo naslednjih štirinajst dni avtomobilsko najpomembnejša prireditev na obli, seveda ni samo prikaz tistega, kar bo na trgu prav kmalu ali čez nekaj mesecev, pač pa tudi pogled v bližnjo ali nekaj bolj oddaljeno preteklost.

Veliko avtomobilskih tovarn namreč predstavo izkoristi za predstavitev vozil v študijski (konceptni) verziji.

Pogosto ni mogoče (dobro) videti, kakšna je notranjost, tehnične podrobnosti so včasih znane, drugič le delno ali sploh ne. Marsikateri konceptni izdelek je pripravljen s kakim alternativnim pogonom, ki ga proizvajalec morda predstavi v prihodnosti, ali pa  o njegovi uvedbi le razmišlja.

Je pa za tovarne, vsaj pravijo tako, zelo pomemben odziv javnosti, še posebej glede izgleda. Če je ugoden ali navdušujoč, potem utegne razstavljena študija ugledati luč serijske izdelave, sicer zapelje v kakšen muzej. Seveda ni vedno tako, to je le eden izmed kamenčkov v odločitvi, kako in kaj.

Po drugi strani se ne zgodi tako redko, da je avtomobil uradno še označen kot koncept, pa ga imajo v tovarni v malo manj razkošni pojavi že dokončanega, a tega še nočejo povedati.

Tudi letošnji pariški avtomobilski salon po tej strani ni bil nič drugačen, zato vam v sliki predstavljamo nekatere tako ali drugače zanimive študijske primerke.

Med njimi sta peugeot onyx in citroën numero9, nekakšni stilski vaji za morebitni bodoči športni avtomobil ali limuzino teh dveh francoskih znamk.

Japonski Infiniti bo v morda dveh letih predstavil luksuzno limuzino na električni pogon, na katero namiguje s študijo infiniti LE. Nissan terra concept deluje navzven razkošno, s svojim pogonom pa predvsem nakazuje, da se pri avtomobilskih proizvajalcih znova razmišlja o pogonu na gorivne celice.

Smart forstars je bolj ali manj veren namig, kako bodo izgledali bodoči smarti, tudi s pogonom na elektriko. Suzuki S cross concept napoveduje novega športnega terenca te japonske znamke. McLaren P1 concept pa je navzven že skoraj dokončan superšportnik iz slovite britanske avtomobilsko-dirkaške hiše, a o njegovem menda zelo zmogljivem pogonu za zdaj še strogo molčijo.