726 km z enim električnim polnjenjem

Andrej Pečjak je z enoprostorcem, predelanim na eletriko, dosegel nekaj izjemnega. Poudarja odličen Letrikin motor.

Objavljeno
12. oktober 2014 22.06
G. B., Na kolesih
G. B., Na kolesih

Andrej Pečjak, ki je včeraj s svojim električnim enoprostorskim avtomobilom metron 7 krenil z Bleda proti Dubrovniku, je danes prispel na cilj, in kot nam je povedal, mu je 726 kilometrov uspelo prevoziti z le enim napolnjenjem.

Metron7 je predelana mazda5 prejšnje generacije, ki ima v svojem drobovju napredni Letrikin električni motor in krmilnik ter akumulatorje, ki jih je pripravil inštitut Metron, ki ga vodi Pečjak. Na avtomobilu je bilo za takšen doseg opravljenih še več majhnih podrobnosti.

V metronu7 sta se peljala dva potnika s prtljago, po Jadranski magistrali je avto opravil okoli 6000 metrov dvigov, povprečna hitrost na dvodnevni poti je bila 65 kilometrov na uro.

Dosedanji rekordi v dosegu, ki znašajo približno 1200 kilometrov, so bili doseženi pri enakomerni krožni vožnji po ravni stezi z majhno hitrostjo 35 km/h. S svojim projektom je Pečjakova ekipa dokazala, da je moč s slovenskim znanjem konkurirati komurkoli, a kot pravijo, na področju financ ne morejo tekmovati, zato proizvodnja česa podobnega za zdaj ni realna.

Je pa Pečjak je po doseženem cilju med drugim poudaril, da je sam Letrikin električni motor boljši kot kateri koli, ki ga trenutno ponuja avtomobilska industrija, zato upa, da ga bo podjetje znalo izkoristiti, da bo zanj imelo naročila in da jim bo to prineslo tudi nova delovna mesta.