Preizkusili smo: BMW X6 M50d

Dizelska pošast z dirkaškim prizvokom.

Objavljeno
05. maj 2017 17.44
Bruno Kuzmin
Bruno Kuzmin
Največji štirivratni terenski kupe iz Münchna z dizelskim strojem, dodelanim v oddelku M, in poplavo športne opreme spominja na najmočnejšega bencinskega brata in njegovo absurdno, huronsko naravo.

Takšen se zdi najmočnejši dizelski X6 na prvi pogled. A gre pri 3,0-litrskem dizelskem šestvaljniku s precej zavajajočo oznako 50d za drugačno zgodbo. Stroj s kar tremi turbopolnilniki je z 280 kW (380 KM) in 740 Nm navora vrelec moči, a z dizelskim značajem. To ni BMW v slogu bencinskega M, v katerem med vožnjo po predoru prestaviš dve prestavi nižje, grobo pospešuješ in uživaš v ariji motornega grmenja, ki požene adrenalin med oblake. Seveda lahko letiš! Kaj pa naj drugega zapišemo ob podatku o največji elektronsko omejeni hitrosti 250 km/h in pospešku 5,3 sekunde do 100 km/h. A manjka duša, kar BMW delno nadomešča s sintetično animacijo rahlo bencinskega zvoka iz zvočnikov. Ti izstopajo predvsem pri vključenem športnem programu, ko se grafika merilnikov obarva kričeče rdeče, zvočniki pa najbolj grmijo.

German, ki se postavlja z zelo širokima kolotekoma, se zdi kot pit bull in še zdaleč ne asfaltni balet­nik v slogu Porschejevih športnih terencev. Svojo zajetno maso 2260 kilogramov težko skrije. Med asfaltno telovadbo je zelo gibčen, a v marsikaterem pogledu prej sumo borec kot atlet. Inercija je velikanska, čeprav dajeta prednja sedeža veliko oprijema, volanski obroč pa dovolj povratnih informacij. Neposredna primerjava z zadaj gnanimi brati je neprimerna. X6 ni tako natančno vodljiv, igriv in nadzorovano drseč. Tu gre za drugačen, izvorno ameriški svet. Čez ovinke se pelje uravnoteženo, brez pretirane tendence k siljenju zadnjega kolesnega para iz smeri ovinka, a hkrati nič igrivo. In ne sprašujte, kako je na terenu. Pogled na 275 oziroma 315 milimetrov široke asfaltne pnevmatike pove več kot dovolj.

Po drugih merilih je X6 čistokrvni meščan. Visok, mogočen, postaven in nabit. Kot s proteini preobjeden športnik. Govorica telesa je markantna, nič družinska. Že položen zadek nakazuje, da ne gre računati na velik prtljažnik in prostorsko razkošje na zadnji klopi. Je pa zato prednji del imenitno gosposki. Dvomov o preglednosti merilnikov, volanskem položaju, sedežni oprijemljivosti in materialih ni! Všečna sta izvrstno oprijem­ljiva in športno naravnana sedeža z vrsto doplačil za elektrifikacijo in nastavljivost. Tu ni dileme, razen tiste, kje zaključiti seznam dodatne opreme.

BMW X6 M50d je v primerjavi z bencinskim M bolj pohleven, precej manj razgrajaški. Neposredne primerjave odpadejo, čeprav razlika v opremi ni pretirana. Je pa to še vedno izjemno hiter in všečno moderen avtomobil z izstopajočo telesno govorico in izbrušeno tehniko.