Preizkusili smo: Mazda3 sport G120 MT

Prenovljena Mazdina trojka se pelje še bolje kot predhodnica.

Objavljeno
28. april 2017 17.45
Blaž Kondža
Blaž Kondža
Mazda3 se je tudi v prenovljeni podobi izkazala kot avtomobil, za volanom katerega uživaš. Vozniška izkušnja je bila že pri predhodnici dobra, zdaj pa je še boljša. V uredništvu smo preizkušali bencinsko različico s šibkejšim 2,0-litrskim agregatom, ki zmore 88 kilovatov moči, in opremskim paketom revolution. Pri Mazdi je ta postavljen tik pod vrh ponudbe – več opreme vključuje le še revolution top.

Vozniški delovni prostor so pri prenovi skrbno dodelali, zanj uporabili kakovostne materiale in se z japonsko natančnostjo lotili ergonomije. Pri tem so sledili filozofiji džinba itai (jinba ittai), kar pomeni jezdec in konj kot eno telo. Ta avtomobil se res dobro vozi, kot voznik ga začutiš. Sam bi si sicer želel malce debelejši volanski obroč in čvrstejši občutek pri krmiljenju, a to so že drobne malenkosti. Na novo zasnovani sedeži pa ponudijo udobno in neutrujajoče sedenje.

Prav tako bi tistim, ki si želijo zares dinamično vožnjo, priporočil močnejšo različico agregata. Seveda to ne pomeni, da je 88-kilovatni štirivaljnik slaba izbira, le malo mu zmanjka ostrine za športno vožnjo. Šeststopenjski ročni menjalnik prestavlja natančno in ima dobro preračunana prestavna razmerja. Za prehitevanje je treba pretakniti v nižjo prestavo in spraviti motor v višje vrtljaje, kjer oživi. Namreč, še vedno gre za klasičen atmosferski motor brez modnega turbopolnilnika, kar pa ni nujno slabo – vsaj z vidika servisiranja motorja in njegove dolgoživosti. Zapišimo še, da je povprečna poraba na testu znašala od 7,7 do 8,2 litra neosvinčenega bencina na 100 prevoženih kilometrov, kar je približno dva litra več, kot obljublja tovarna v prospektih; posoda za gorivo meri 51 litrov.

Dobro lego na cesti omogoča tudi nova tehnologija G-vectoring control (GVC), že znana iz večje mazde6. GVC po besedah inženirjev vpliva na dinamiko vožnje, stabilno lego in ne nazadnje udobje vožnje. Sistem ob zavijanju prilagodi moč motorja tako, da je krmiljenje še bolj gladko, vse skupaj pa deluje za voznika neopazno.

Oprema revolution prinaša nekaj zanimivih asistenčnih sistemov, med katerimi velja omeniti sistem za preprečevanje naleta pri manjši hitrosti SCBS, ki deluje tudi pri vzvratni vožnji. Prav tako koristna sta se mi zdela sistem za nadzor mrtvega kota ob vozilu (BSM) in sistem za prepoznavanje prečnega prometa pri vzvratni vožnji (RCTA); zaradi zadnjega je vožnja s parkirnega mesta brez dvoma varnejša. Sistem za prepoznavanje prometnih znakov nas je sproti obveščal o hitrostni omejitvi in omejitvi prehitevanja – te informacije so se prav tako prikazovale na polprosojnem prikazovalniku HUD. Pohvalim lahko tudi vgrajene žaromete v LED-tehnologiji, del serijske opreme od srednje opreme attraction naprej. Dnevne luči so prav tako v LED-tehnologiji, a svetijo le spredaj, zato moramo v deževnih dneh preveriti, ali je avtomatika vklopila zasenčene luči ali ne.

Infozabavni sistem lahko uprav­ljamo na zaslonu na dotik ali s priročnim vrtljivim upravljalnikom na sredinski konzoli. V testni izvedbi je imela multimedijska naprava navigacijski sistem – njegova navodila se med drugim predvajajo tudi na omenjeni polprosojni zaslon HUD –, predvajalnik zgoščenk, podporo za digitalni radio DAB ter vtičnici USB in AUX-IN. Prtljažni prostor sprejme 364 lit­rov prtljage, če zložimo naslone zadnjih sedežev, pa pridobimo vsega skupaj 1263 litrov razpoložljivega prostora. Zapišimo, da avtomobil nima rezervnega kolesa, ampak komplet za krpanje pnevmatik.