Prvi kompaktni električni SUV

Hyundai je predstavil električno izvedenko svojega modela športnega terenca kona,

 

Objavljeno
27. februar 2018 14.59
G. B.
G. B.

Kona je športni terenec kompaktnih mer, ki ga je Hyundai v klasičnih pogonski izvedbi začel prodajati nekaj mesecev nazaj. Zdaj je predstavljena še izvedenka na električni pogon, ki je slogovno zelo podobna, a vendarle nekoliko drugačna. Spredaj je maska pričakovano zaprta, avtomobil vozi na posebnih 17-palčnih platiščih, s 418 cm pa je električna kona za odtenek daljša od modela z bencinskim ali dizelskim motorjem.

Avtomobil je pripravljen v dveh pogonskih različicah; bolj zmogljiva prinaša akumulator z zmogljivostjo 64 kWh, motor z najvišjo močjo 150 kW ter doseg do 470 km. Manj zmogljiva izpeljanka ima akumulator z zmogljivostjo 39 kWh, motor z močjo 99 kW ter doseg do 300 km. Številke dosega so kot ocene verjetno mišljene v najbolj idealnih pogojih, a tudi če bo ta nekaj manjši, bo to kar velik korak naprej. Akumulatorji iz litijevih polimerov so nameščeni v dnu avtomobila, prtljažnik ob spravljenih polnilnih kablih ponjua solidnih 332 litrov nakladalnega prostora. Pri Hyundaiu pravijo, da bo moč električno kono polniti na različne načine, tudi na hitrih polnilnicah.

Kono v električni izpeljanki naj bi septembra začeli prodajati tudi v Sloveniji, a je še vprašanje, koliko avtomobilov bo uvodoma dosegljivih,  tako je še prezgodaj govoriti tudi o ceni.