Rocks je adam v robustni obleki

Prvi kilometri - Oplov mini z močnejšimi potezami in novim bencinskim trivaljnikom, a brez štirikolesnega pogona.

Objavljeno
12. september 2014 14.05
Gašper Boncelj, Na kolesih
Gašper Boncelj, Na kolesih
Na lanski marčni avtomobilski razstavi v Ženevi je Opel pokazal študijo opel adam rocks. Po dobrem odzivu javnosti so se v Rüsselsheimu podvizali in v komaj letu dni avtomobil pripravili za proizvodnjo. Hkrati z njim uvajajo litrski bencinski trivaljni motor.

Oplov adam že v osnovni izvedbi ni bil avtomobil, ki ga ne bi opazili, nasprotno, je eden prepoznavnejših modelov te znamke. Robustnejši rocks se zdi slogovno še bolj prepričljiv, čeprav ga tako, kot kaže, doživljamo avtomobilistični novinarji – doslej so adama menda kupovale predvsem ženske.

Rocks je dobil temnejše plastične obloge blatnikov, sivo zaščito dna spredaj in zadaj, hkrati so ga za 15 mm bolj dvignili od tal. To je glede robustnosti vse, avto nima štirikolesnega pogona, tudi v tej izvedbi je gnan le na sprednji kolesi. Kolesa so zaradi privlačnejšega videza dokaj velika, v osnovi 17-palčna, za doplačilo imajo lahko tudi 18 palcev. Vzmetenje je prilagojeno, rekli bi, da so ga rahlo zmehčali. Dolžina je s 375 cm predvsem zaradi odbijačev za 5 cm večja kot pri osnovnem adamu.

Tudi v izvedbi rocks gre za trivratni model z dobrim sedenjem spredaj, precej manj zadaj in z le 170 litri bolj globokega kot širokega prtljažnika, ki ga je sicer mogoče povečati. V primerjavi z osnovnim modelom uvaja še eno novost, zložljivo trislojno platneno streho, ki se s pritiskom na gumb v nekaj sekundah zloži kot harmonika. S tem rocks nakazuje, da želi biti bolj kot za preizkušnje na slabih cestah partner za uživaške vožnje. V želji po večji prepoznavnosti so še razširili že tako obsežno paleto možnosti osebne izbire, pri čemer lahko kupec kombinira zunanje in notranje barve, tone na maski avtomobila, vzorce na sedežih in armaturni plošči ...

Največja tehnična novost je razširitev pogonske ponudbe, in sicer z litrskim turbobencinskim trivaljnim motorjem, narejenim iz aluminija; ima neposredni vbrizg goriva, prisilno polnjenje, spremenljivo krmiljenje vseh ventilov. Moč znaša glede na izvedbo 66 ali 85 kW, največji navor pa v obeh primerih 170 Nm v območju od 1800 do 4500 vrtljajev na minuto. Za prenos skrbi prav tako nov šeststopenjski ročni menjalnik. Opel s tem motorjem lovi tekmece, ki že imajo takšno ponudbo.

Vsekakor je vožnja prijetna (prvi adami rocks so bili opremljeni z močnejšim motorjem), saj avtomobil razen pri zgodnjih vrtljajih ugodno vleče in je predvsem pri večji hitrosti prijetno tih. Videli bomo, kako bo na daljšem preizkusu, po prvih kilometrih mešane mestne in primestne vožnje je računalnik kazal porabo okoli 6,5 litra, tovarniški podatek pa govori o 5,1 litra. Ta motor bo poleg osnovnega adama potrjeno dobila tudi prihajajoča nova corsa. Bo pa imel adam rocks v motorni paleti še starejša štirivaljna bencinca s prostornino 1,2 in 1,4 litra.

Adam rocks bodo pri nas naprodaj prihodnje leto, zato je za njegove cene še prezgodaj. Le za orientacijo: v Nemčiji stane z novim motorjem od 16 tisoč evrov naprej.