Subarujev enoprostorski zaklad

Rekli so nam, da je ime trezia nastalo iz angleške besede treasure, in tako lahko malce pretirano rečemo, da je subaru trezia enoprostorski zaklad male japonske znamke. Našla pa ga je s pomočjo Toyote, s katero sodeluje na različnih področjih.

Objavljeno
25. februar 2011 20.48
Gašper Boncelj, Na kolesih
Gašper Boncelj, Na kolesih
Subaru trezia je z izjemo drugačnega prednjega dela avtomobil, ki je skoraj identičen toyoti verso-S, ki smo jo v tej prilogi predstavili prejšnji teden. Subarujevi predstavniki pravijo, da je pri razvoju sodelovalo sto njihovih inženirjev, ki so skupnima modeloma tako dali tudi nekaj svojega pečata. Trezia je dolga je 399 cm in ima zajetno medosno razdaljo (255 cm), kar ji zagotavlja precejšnjo prostornost tako na prednjih sedežih kot na zadnji klopi. Voznik upravlja na vse strani precej pregleden avtomobil, sicer dobri sedeži pa so tudi v najnižjem položaju postavljeni precej visoko, kar utegne biti neugodno za uporabnike višje rasti. Zadaj se klop deli v razmerju 60/40, naslonjala se lahko zložijo tudi s potegom ročic v stranicah prtljažnika, nato nastane skoraj ravno dno. Tako kot pri Toyotini izvedbi lahko zapišemo kritiko, zakaj zadnja klop ni bolj prilagodljiva in nima vsaj vzdolžnega pomika. Da ne omenjamo še kak­šnih drugih stvari, ki jih nekateri tekmeci obvladajo.

Prtljažnik ima dno, ki ga lahko nastavljamo v dveh nivojih, osnovna prostornina je 439 litrov, če se zadaj vse podre, se poveča na 1388 litrov. Subaru trezia bo pri nas na voljo le z enim motorjem; to je 1,3-litrski bencinski štirivaljnik z močjo 73 kW pri 6000 vrtljajih ter največjim navorom 125 Nm pri 4000 vrtljajih. Motor ima šeststopenjski ročni menjalnik, kar mu pomaga k manjši porabi. Tovarna navaja nizko normno povprečje 5,5 litra, takšni vrednosti se lahko približamo le z umirjeno vožnjo po magistralnih cestah, takrat se motor tudi najbolje obnaša. Če bi se radi peljali malo hitreje, ga je treba bolj priganjati, to pa mu ravno ne prija, zato je poraba opazno višja. Avtomobil se drugače vozi ugodno in s svojim podvozjem po prvih vtisih dobro kombinira želji po udobju in čvrstosti.

Trezia bo z marcem v Sloveniji že dosegljiva. Proizvajalec meni, da bi bila lahko drugi avtomobil v družini, ki sicer kot prvo vozilo uporablja model srednjega razreda ali športnega terenca. Dosegljiva bo z dvema opremskima paketoma, in sicer comfort, s katerim bo stala 15.590 evrov, ter trend za 16.790 evrov. Comfort pomeni izvedbo s 15-palčnimi kolesi in precej opreme, ki med drugim zajema sistem stabilnosti ESC, sedem zračnih blazin, ročno klimatsko napravo ter avdionapravo z USB-priključkom. Višji paket vključuje 16-palčna kolesa, usnjeno oblogo volanskega obroča in kroglo prestavne ročice, avdiosistem s šestimi zvočniki ter volan, ki je nastavljiv tudi po globini. Drugače kot pri toyoti niso omenjali možnost velike panoramske strehe, se je pa zanimiva zdela možnost prtljažnika za kolesa na zadku vozila.