Suzukijev igrivi ignis

Domača predstavitev: Naslednji SUV japonske znamke.

Objavljeno
21. april 2017 19.06
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj
Suzuki že dolgo ni imel toliko novosti, kot smo jim priča zad­nje čase. Baleno je pripeljal lani, swift in ignis letos. Slednji, ki najprej prihaja v Slovenijo, je pripravljen malce drugače kot v preteklosti, sledi modnim trendom in deluje kot ultra kompaktni športni terenec.

V preteklosti, v letih od 2000 do 2008, so ignisa že izdelovali, tudi na Madžarskem, pri nas se jih vozi še približno 1200. Novinec je le malo daljši, v dolžino meri 3,7 metra, v njegovi zunanji pojavi je kar nekaj oblikovnih elementov z nekdanjih modelov te znamke, zelo poseben je z zadnje strani. Znotraj je za svoje mere prostoren in prilagodljiv (pri višjih paketih opreme sta zadnja sedeža vzdolžno pomična za 16 cm in imata nastavljiv naklon naslonjala), v prtljažnik gre za 267 litrov tovora, precej prostoren je ignis tudi na zadnji klopi. Prinaša kar nekaj varnostnih sistemov, v najboljši opremi je na varnostnem preizkusu Euro NCAP dobil najvišjo oceno pet zvezdic. Poganja ga le 1,2-litrski bencinski štirivaljnik z močjo 66 kW, pri nas je na voljo z ročnim menjalnikom, na nekaterih drugih trgih tudi z robotiziranim. Poleg Fiatove pande je to edini mali avto, ki ima mož­nost štirikolesnega pogona; gre za prilagodljiv sistem, pri katerem motor v normalnih razmerah vožnje poganja sprednji kolesi in ob poslabšanju oprijema še zadnji; dodani sta tudi funkciji za nadzor spusta in lažjega speljevanja v klanec. Nasploh pri nas pričakujejo, da bodo večino ignisov prodali s štirikolesnim pogonom. Letos računajo na 150 kupcev, če bodo le dobili dovolj vozil.

In cene? Popolnoma opremljeni ignis s štirikolesnim pogonom stane 14 tisočakov, z manj opreme, a prav tako s štirikolesnim pogonom ga je mogoče dobiti že za 11.800 evrov. Za konec omenimo, da gre Suzukiju pri nas dobro. Znamka, ki je imela že doslej v ponudbi dva športna terenca (SX-4 S cross in vitara), naj bi letos z ignisom vred prodala 1350 vozil. Že v prvem četrtletju leta so našli skoraj 500 kupcev.