Test: Nissan x-trail 1.6 dCi tekna 4WD

Odlično opremljen, prostoren in udoben križanec, a motorno malo podhranjen

Objavljeno
19. september 2014 20.30
Gregor Pucelj, Znanost
Gregor Pucelj, Znanost

Čeprav je morda ohranil nekaj robustnosti precej škatlastega predhodnika, je zdaj povsem v skladu z aktualno družinsko linijo, se pravi, da je zelo podoben novemu qashqaiu in delno muranu. Mednju so ga tudi umestili. Še več, že ob predstavitvi novega qashqaia so napovedali, da bo x-trail nadomestil podaljšano različico qash­qaia+2. Kakorkoli že, z merami se uvršča v zgornji del srednje velikih crossoverjev in s 4,6 met­ra dolžine ponuja razmeroma veliko prostora. In prav temu so Nissanovi inženirji namenili največ pozornosti. Poleg solidnega udobja in ergonomije, ki ju ponujata sprednja sedeža, je zgledno prostorna tudi zadnja sedežna garnitura, kjer je za približno 20 odstotkov več prostora kot pri predhodniku; prav tako dobrodošlo je višje sedenje. Posebej so se pozabavali s prtljažnim prostorom, ki omogoča kar devet postavitev. S pomično čvrsto polico ga lahko tudi različno pregradite, izkoristite dvojno dno in ga dodatno povečujete z vzdolžnim pomikom zadnjih sedežev. V test­nem vozilu je bilo na voljo še električno odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat.

Prijetno presenečenje je ravno prav čvrsto, a nikakor ne ne­udobno vzmetenje, kar so dosegli z vgradnjo novega elektronskega sistema za upravljanje podvozja. Tako se zdaj x-trail vozi kot običajna limuzina, čeprav je karoserija dvignjena od tal za 21 cm.

Nissanov 1,6-litrski turbodizelski štirivaljnik je in ni presenečenje; mimogrede, to je tudi edini motor, ki je v x-trailu trenutno na voljo. Vsekakor je tih in uglajen, s 320 Nm največjega navora je pri nizkih vrtljajih tudi zgledno prožen in čistejši od 2,0-litrskega predhodnika. S 130 konji pa ga nikakor ne razganja od moči. Dopuščam možnost, da bi se z varčevalnimi nameni približal tudi obetani povprečni porabi nekaj več kot 5 l

100 km, a dejansko življenje je zahtevalo okrogla dva litra več.

Testni x-trail je imel elektronsko krmiljen vklopljivi štirikoles­ni pogon. To pomeni, da voznik z vrtljivim gumbom izbira med sprednjim pogonom, samodejnim štirikolesnim in s funkcijo lock še stalnim štirikolesnim pogonom, uporabnim le v najtežjih razmerah in do hitrosti največ 80 km/h. Zanimivo je, da je v tem primeru, torej pri različici s štirikolesnim pogonom, na voljo le šeststopenjski ročni menjalnik; samodejnega dobite edino v x-trailu s sprednjim pogonom, kar je malo nenavadno.

Ker je imel testni x-trail najbogatejši paket opreme tekna, je to pomenilo tudi v usnje odete sedeže in vrsto varnostnih pripomočkov (tako imenovani Nissanov varnost­ni ščit). Poleg tega imata voznik in sopotnik na voljo zadnjo generacijo sistema nissanconnect, ki med drugim omogoča povezavo s pametnim telefonom.

Vsekakor za okroglih 36 tisočakov dobite odlično opremljen in izdelan, vsestransko varen in odlično vodljiv srednje velik cross­over. Je pa tudi res, da nekateri potencialni kupci ne bodo zadovoljni z razmeroma šibkim dizlom, pa če je še tako sodoben.