Tudi kitajski avto je lahko trden

Euro NCAP-qorosu 3 vseh pet zvezdic.

Objavljeno
27. september 2013 18.52
Gašper Boncelj, Na kolesih
Gašper Boncelj, Na kolesih

Če smo bili še pred leti priča zelo slabim rezultatom kitajskih avtomobilov na varnostnih preizkusih, je v novih časih popolnoma drugače. Na zadnjem testu evropskega konzorcija Euro NCAP je bil med drugim tudi kitajski model qoros 3 in dobil je najboljšo oceno, vseh pet zvezdic.

Še leta 2005 se je Evropa le nasmihala, ko kitajski avtomobil jiangling landwind X6 na Adacovem preizkusnem ni dobil niti ene zvezdice, kar je njegovo prodajo takoj ustavilo. Ista znamka se je leta 2010 z drugim modelom CV9, takrat že na preizkusu Euro NCAP, odrezala le malo bolje (dve od petih zvezdic), leta 2011 je Geelyjeva limuzina geely emgrand EC7 že dobila štiri zvezdice.

Te dni pa so objavili rezultate testa modela qoros 3, ki je kot prvi kitajski avtomobil prejel vseh pet zvezdic. Ne le to, gre za enega doslej najbolje ocenjenih modelov sploh. Njegove vrednosti so visoke tudi po podkategorijah skupne ocene, 95 odstotkov je dobil za varnost potnikov, 77 odstotkov za varnost pešcev, 87 odstotkov za varnost otrok v avtu in 81 odstotkov za asistenčne sisteme.

Prvi mož konzorcija Euro NCAP Michiel van Ratingen je ob tem dejal: »Lepo je videti, da daje nov proizvajalec, kot je Qoros, velik poudarek na varnost in da se je dobro odrezal na našem preizkusu.« Qoros 3 je štirivratna limuzina, dolga 4,6 metra, in bo sprva dosegljiv z dvema bencinskima motorjema z 1,6 litra prostornine (atmosferski in prisilno polnjeni z močjo 93 in 115 kW), pozneje bodo dodali še manjši motor tega tipa, ne razmišljajo pa o dizlih.

Qoros je še dokaj nova kitajska avtomobilska znamka, ki sta jo pred petimi leti ustanovila znani kitajski proizvajalec Chery in Israel Corporation. Oblikovanje vodi Gert Volker Hildebrandt, ki je nekoč vodil dizajn pri Miniju, še prej je deloval v koncernu Volks­wagen. Znamka se je Evropi prvič predstavila marca letos na razstavi v Ženevi, in kot so dejali tedaj, načrtujejo, da bodo svoje avtomobile v Evropi začeli prodajati proti koncu leta 2014.

V tokratni seriji varnostnih trkov Euro NCAP je bil preizkušen tudi novi Kiin enoprostorec carens, ki je prav tako prejel najvišjo oceno; v podkategorijah je prejel 94 odstotkov za varnost potnikov, 64 odstotkov za varnost pešcev, 76 odstotkov za varnost otrok v avtu in 81 odstotkov za asistenčne sisteme.