Volkswagen predstavil ukrepe za popravilo dizlov

Nemškemu prometnemu uradu predstavili rešitev za dizelska motorja prostornine 2 in 1.6 litra, za motor prostornine 1,2 litra jo še pripravljajo.

Objavljeno
26. november 2015 00.46

Kot je znano je nemški koncern Volkswagen pred časom priznal, da je v približno 11 milijonov svojih dizelskih avtomobilov različnih znamk  vgradil programsko opremo za goljufanje emisijskih testov dušikovih oksidov. Vse te bo moral prihodnje leto vpoklicati na popravilo, sedaj pa je nemškemu prometnemu uradu tudi predstavil ukrepe, s katerimi jih bo popravil .

Kot podjetje navaja v svojem sporočilu, bo  primeru 2-litrskega dizelskega motorja dovolj posodobitev programske opreme, za kar bo v primeru vsakega avtomobila potrebno približno pol ure.

Več dela intudi  tehnični poseg bo potreben v primeru štirivljnega dizelskega  motorja prostornine 1,6 ltra. Kot je razumeti sporočilo družbe, bo v tem primeru potreben novi del, ki bo vgrajen med filtrom zraka in sesalnim zbiralnikom in bo z mrežasto strukturo umirjal turbulentnost zračnega pretoka. Odčitavanje podatkov, ki jih meri in sporoča motorni elektroniki tipalo za merjenje pretoka vstopnega zraka, bo zato natančnejše. Zgorevanje delovne mešanice bo ob bolj optimalnem razmerju med zrakom in vbrizganim gorivom posledično kakovostnejše in v smislu izpušnih emisij čistejše. Tudi v tem primeru bo potrebna še prilagoditev programske opreme, poseg pa naj bi za vse skupaj trajal manj kot uro.

Rešitev za  trivaljni 1,2-litrski dizel bodo še predstavili, tudi v tem primeru pa naj bi bila dovolj prilagoditev programske opreme.