Yeti je mrtev, naj živi karoq

Statična predstavitev: Škodin novi kompaktni SUV je karoq, ki pride na trg v drugi polovici leta.

Objavljeno
19. maj 2017 16.23
Gregor Pucelj
Gregor Pucelj
Če se pri Škodi še tako trudijo, je njihov novi kompaktni mestni terenec, vsaj za običajne smrtnike, naslednik uspešnega yetija. Je pa res, da je od predhodnika toliko drugačen, da je upravičeno dobil novo oziroma zelo drugačno in (glej okvir) nenavadno ime – karoq.

Pravkar predstavljeni karoq, ki so ga svetovni javnosti prvič pokazali v Stockholmu, je dolg 4382, širok 1841 in visok 1605 milimetrov; medosna razdalja znaša 2638 milimetrov, pri izvedbi s štirikolesnim pogonom pa je osem milimetrov krajša. Karoqova zunanjost priča o novem Škodinem oblikovalskem slogu športnih terencev, ki so ga prvič uvedli pri večjem kodiaqu. Sprednji del prepričuje s tridimenzionalno oblikovno zasnovo. Mreža hladilnika je sestavljena iz navpičnih dvojnih lamel in tvori trapezast profil. Pri žarometih so se, kot poudarjajo Škodini oblikovalci, zgledovali po tradiciji češke steklarske umetnosti. Tako samosvojo podobo luči ustvarjajo kristalni brusi opcijskih LED-žarometov in osemtočkovne »trepalnice« dnevnih luči. Na motorni pokrov so namestili velik Škodin logotip. Nizke, v klin oblikovane zadnje luči so prav tako v LED-izvedbi, z zadnjimi meglenkami vred.

Pričakovano, saj je to značilnost tako rekoč vseh Škodinih modelov, karoq ne razočara pri prostornosti in uporabnosti potniškega prostora. Na novo je zasnovana armaturna plošča, ki je razdeljena na širši zgornji in ožji spodnji del. V potniški kabini je poudarek tudi na navpičnih elementih, vključno s prezračevalnimi šobami. Poleg tega so dodali ambientalno osvetlitev v LED-izvedbi, ki jo je mogoče nastavljati v desetih barvah. Karoq je prvi Škodin model z opcijsko digitalno instrumentno ploščo, ki omogoča več različnih nastavitev.

Za manj kot 4,4 metra dolgo vozilo, ki ne more zanikati genetske povezanosti s seatom ateco in VW tiguanom, je s 521 litri ugodno velika prostornina prtljažnega prostora; če zadnjo klop podrete, se prtljažnik poveča na 1630 litrov. V kombinaciji z opcijskimi zadnjimi sedeži varioflex je še dodatno prilagodljiv, tako da njegova prostornina znaša med 479 in 588 litri. To omogočajo trije ločeni zadnji sedeži, ki jih je mogoče posamično nastavljati ali odstraniti iz vozila – prostor za prtljago se tako poveča do 1810 litrov.

V karoqu bo na voljo vrsta asistenčnih sistemov. Med drugim prostoročni parkirni sistem, opozarjanje na ohranjanje voznega pasu in asistenca za zastoje, opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, opozarjanje na pešce in asistenca za ustavitev vozila v sili. Karoq lahko vleče do dve toni težko prikolico in ima lahko sistem za pomoč pri vzvratni vožnji s prikolico (trailer assist).

Radijski in navigacijski sistemi ponujajo najsodobnejše funkcije in vmesnike ter se vsi upravljajo na zaslonu na dotik. Infotainment online se imenujejo informacijske in navigacijske storitve, storitve care connect pa zagotavljajo pomoč v primeru okvare ali nezgode, vključno s tipko za klic v sili. Povezljivost avtomobila in pametnega telefona omogoča opcijska platforma smartlink s standardi apple carplay, android auto in mirrorlink.

Karoq bo na voljo s petimi motorji, dvema bencinskima in tremi dizli, z 1,0, 1,5 do 1,6 in 2,0 litra prostornine, razpon moči pa znaša od 85 kW (115 KM) do 140 kW (190 KM). Vsi imajo turbopolnilnik in neposredno vbrizgavanje goriva, opremljeni pa so s sistemom start-stop in z regeneracijo zavorne energije. Razen najmočnejšega dizla jih je mogoče kombinirati s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali sedemstopenjskim menjalnikom DSG. Najmočnejši 2.0 TDI s 140 kW je serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom in sedemstopenjskim menjalnikom DSG; posebnost novega bencinca 1.5 TSI pa je sistem izklapljanja valjev.

Karoqu obetajo tudi dobre zmogljivosti zunaj urejenih cest, še posebno če je opremljen s štirikolesnim pogonom in programom offroad. O tem se bomo vsekakor prepričali, ko ga bomo lahko preizkusili, predvidoma bo to v drugi polovici letošnjega leta, ko bo prišel na trg.