Z današnjim dnem obvezna zimska oprema za vozila

Vozniku, ki nima ustrezne opreme, grozi kazen v višini 40 evrov, če ovira promet, pa 500 evrov in pet kazenskih točk.

Objavljeno
15. november 2015 10.14
iza/zimske gume
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Ljubljana – Na cestah se z današnjim dnem začenja zimska sezona, v kateri morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. Takšno opremo morajo imeti do 15. marca, v zimskih razmerah pa tudi izven tega obdobja. Po besedah strokovnjakov se zimske pnevmatike v hladnejšem vremenu namreč odzivajo bolje od letnih, zato zagotavljajo boljši oprijem in varnejšo vožnjo.

Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige, so v sporočilu za javnost zapisali na Javni agenciji RS za varnost prometa. Vozniku, ki nima ustrezne opreme, grozi denarna kazen v višini 40 evrov, če ovira promet, pa kazen znaša 500 evrov in pet kazenskih točk.

Svoja vozila morajo na zimski čas ustrezno pripraviti tudi vozniki tovornih vozil. Zimsko opremo vozil s skupno maso nad 3,5 tone sestavljajo dve zimski pnevmatiki na pogonskih kolesih z najmanj trimilimetrskim profilom in lopata. Tovorno vozilo je lahko opremljeno tudi s štirimi letnimi pnevmatikami z minimalno globino profila tri milimetre, snežnimi verigami in lopato.

Na agenciji voznikom kljub dovoljenim letnim pnevmatikam z verigami svetujejo, da na svoja vozila namestijo zimske pnevmatike, saj zaradi svojih lastnosti omogočajo bolj varno in zanesljivo vožnjo. Da se izognejo gneči pri zamenjavi pnevmatik, priporočajo, da zamenjavo opravijo čim prej.

Pnevmatike je po podatkih agencije potrebno zamenjati takrat, ko ne zadostujejo več zakonskim omejitvam oz. če vemo, da bi do tega v obdobju lahko prišlo. Priporočajo, da vozniki upoštevajo tudi starost pnevmatik.

Pnevmatike na vozilu morajo po velikosti, nosilnosti in kategoriji hitrosti ustrezati pnevmatikam, ki so v potrdilu o skladnosti vozila ali v soglasju k registraciji vpisane v rubriki dovoljene pnevmatike ali v drugem ustreznem dokumentu o vozilu. Uporaba drugačnih pnevmatik je mogoča le po dodatni odobritvi vozila, razen v primeru namestitve pnevmatik z večjo nosilnostjo ali kategorijo hitrosti, so zapisali na agenciji.

Od leta 2011 morajo imeti vse nove pnevmatike nalepko z enostavnimi EU oznakami za pnevmatike, ki povedo, kako pnevmatike vplivajo na porabo goriva, kakšna je zaviralna pot na mokrem cestišču in kakšno glasnost povzročajo. Na podlagi teh podatkov lahko vozniki naredijo enostavno primerjavo. Te oznake priskrbijo proizvajalci, zato je bolj smiselno narediti primerjavo med pnevmatikami na podlagi testov pnevmatik neodvisnih inštitutov, še svetuje agencija.