Čokoladni avtobus z misijo

Čokotour 2014: jutri, v sredo, 1. oktobra, bo v Ljubljani sladko in poučno; kulinarično tekmovanje in brezplačno predavanje.

Objavljeno
29. september 2014 15.42
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

Kdaj ste jo nazadnje jedli? Temno, sladko ali malce grenko, predvsem pa nezamenljivega in za marsikoga najboljšega okusa − čokolado.

Naša priljubljena sladka razvada in gurmanski užitek, ki se mu upre le redkokdo, je povezana s kakavom. Medtem ko si mi oblizujemo prste, pridelovalci kakava živijo v revščini. Velike zahodne proizvajalke čokoladnih izdelkov kmetom namreč ne plačujejo nujno potrebne surovine, kakavovih zrn, po pravični ceni.

Poleg tega jih nizka cena kakava sili v monokulturno obdelavo, kar pomeni izčrpavanje obdelovalnih površin in uporabo nevarnih pesticidov.

Smo pri tem nemočni? Aktivisti Čokotoura 2014, njihov vodja je biolog Sven Selbert, ki se ukvarja z ekologijo, menijo, da ni tako. Njihova turneja z avtobusom poteka po vseh večjih evropskih mestih, kjer želijo nas povprečne potrošnike spodbuditi k nakupu izdelkov pravične trgovine. Slogan njihove turneje je Čokolada naj bo pravična! (Make Chocholate Fair!). Menijo, da je vsakdo lahko aktiven in prispeva k spremembam.

Pečeno − storjeno

Jutri, v sredo, 1. oktobra, med 10. uro in 19.30, bo pred pravično trgovino 3Muhe v Ljubljani zapeljal avtobus, ki bo vsem omogočil brezplačno seznanitev z zgodbo o čokoladi.

Pričakuje se tudi odziv na kulinarični izziv PraviLNO pečeno, kjer bodo poleg pravične čokolade uporabljene še sestavine lokalnega izvora. V kulinarični komisiji, ki bo ocenjevala dobrote s kakavom, bosta tudi Tomaž Sršen in Naser Gashi. Izkupiček dobrodelne nabirke za sladke dobrote pa bo omogočil obdaritev Zveze prijateljev mladine s pravično čokolado.

Na kaj želi opozoriti Čokotour 2014?

Rastlina kakava ima več posebnosti. Prva je, da raste izključno v gozdu, druga pa, da rodi skozi vse leto. Rastlina se lahko obira le ročno. Potrebno je nenehno vračanje k isti rastlini. Ker se cene surovin v mednarodni trgovini ves čas nižajo (borza, korporacije), je pritisk na kmete čedalje večji.

Zaradi omenjenih pritiskov se v Slonokoščeni obali, Gani, Nigeriji in Kamerunu, ki so pomembne dobaviteljice kakava, množično zatekajo k uporabi najcenejše delovne sile − otrok sužnjev. Že samo na plantažah kakavovca v Gani in Slonokoščeni obali dela približno dva milijona otrok, pri čemer jih je več kot 500.000 izkoriščanih. 

S pritiskom na proizvajalce čokoladnih izdelkov lahko potrošniki zahtevajo pridelavo kakava po načelih pravične trgovine in tako prisilijo mednarodne partnerje k spoštovanju mednarodnih konvencij.