Danes kot del družine, jutri s svojo družino

Bolj kakor vsi družinski zakoniki je pomembno to, da otrokom v zibelko položimo smuči.

Objavljeno
23. december 2015 17.10
družinsko smučanje - trip
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Smučanje jih lahko zaznamuje za vse življenje, s čimer bodo nadaljevali tradicijo na sončni strani Alp, ki ima sicer vse manj zime. Začetki pa so povezani z družinsko smučarijo, ki resda pride s svojo ceno. V Smučarskem centru Cerkno so zadnji konec tedna pripravili prvi ski opening za najmlajše.

Ko je gosta megla konec tedna dušila doline, se je malo više razkrivala rajska podoba hribov. Na Črnem vrhu so žičničarji zaradi temperaturne inverzije namerili kar dobrih 12 stopinj Celzija. Da december ni več to, kar je bil, je potrjevala še okolica smučarskih prog, kjer ni bilo snega niti za eno samcato snežno kepo. A najmlajšim - in njihovim starejšim sencam - je bilo prav malo mar za pregovorno globalno segrevanje. Nebo brez oblačka je navihance lepo grelo, da so bili pripravljeni na vragolije v ograjenem vrtcu tik pod najvišjo točko smučišča. Mimogrede, malčki seveda niso opazili, toda prav od tam je najlepši pogled na Triglav.

In tam gre vse nekako po istem kopitu. En zavoj desno, drugi levo, malo po zadnjici pa malo na bok, se spet pobrati, na trak in spet en zavoj pa na zadnjico ... Ves dan. Že opazovanje je utrujajoče, kaj šele skakljanje angelov varuhov, ki so poleg fizičnega garanja še lajnasto trosili ena in ista navodila: »Glej naprej, plug, plug, pluuuuuug!!!« Ampak to ni nič v primerjavi z bremenom, da si nato še ves dan mrmrate, kako tri poredne opice dražijo leva.

Pa vendarle je opazovanje prvih zavojev, ki jih v sneg režejo nožice, ki so komajda usvojile samozavestno hojo, navdušujoče. Manca, ki bi jo lahko na počitek spravili kar v čelado, je brez besedice pridno nabirala metre. Vzornico je našla kar v starejši sestri Rebeki. Kazala ji je pot, medtem ko jo je oče Andrej kakor nekakšno živo lutko usmerjal na dveh vrvicah. »Nekoč sem bil na snegu vsaj dvajsetkrat na zimo, zdaj pa vsaj petkrat z vso družino,« je nove čase opisal poglavar družine iz Anhovega.

Vse za družine

Smučarski center Cerkno je naziv družini prijazno smučišče dobil vseh šest let, odkar pri nas podeljujejo nagrado. S tem tudi drži zastavo med našimi družinskimi smučišči in njihovimi približki. Da pa centri sploh dobijo takšno oznako, ni dovolj, da imajo le za začetnike primerne proge, pravi vodja smučišča Ciril Peternelj: »Pomembna je vrsta podrobnosti, od poligonov za učenje, vrtca, trakov, ogrevanih prostorov za igro, rednih animacij, zavarovanih stebrov, lovilnih mrež, urejenosti ob progah do urejenih stopnišč ... Povsod je treba poskrbeti za varnost, na koncu pa vedno šteje tudi prijaznost.«

Ko smučarski mladiči usvojijo osnove smučanja, je priporočljivo, da zanje najamemo učitelja smučanja. »Odnos starš-otrok seveda ni enak odnosu učitelj-učenec. Starši lahko hitro naredijo precej napak. Za nas položna proga je za otroka lahko Kitzbühel. Otroka tudi ne naučimo plavanja tako, da ga preprosto vržemo v vodo. Strah ga lahko zaznamuje za dolgo,« je spevno pojasnil Andraž Drešček, eden izmed 13-članske enote cerkljanske smučarske šole. Začetniška šola naj bo predvsem igra, zabava, zatrjuje: »Najmlajši težko sprejemajo vse informacije. Zato naj se čim manj razlaga in čim več demonstrira. Velika večina otrok bo vse dobro posnemala.« To pa tudi ni vse, kar otroci posnemajo. »Starši in trenerji so jim zgled, zato bodo ponovili prav vse, kar vidijo. Zato naj zgled ne zapušča urejenih prog, predčasno odpira varovala na sedežnicah in podobno. Vzgajamo z zgledom, a se na žalost še vedno pogosteje učimo na napakah,« je pripomnil Peternelj.

Pri nas ceneje kot v tujini

Še pred vsem tem je treba nabaviti opremo z vso ropotijo, ki sodi k smučariji. Ta je bržkone ena najdražjih prostočasnih aktivnosti. »Smučarski izlet stane vsaj 100 evrov. Tudi zdaj, ko so cene vozovnic zaradi pomanjkanja snega nekoliko nižje,« je poudaril Andrej. Opremo mladima damama nabavlja na sejmih, da je šok za denarnico kar najmanjši. Pravzaprav pa je izposoja smuči najenostavnejša rešitev, še posebej za tiste, ki se podajo na sneg nekajkrat na leto. »Otrok potrebuje smuči primerne velikosti. Ker pa ves čas raste, jih je treba zamenjati vsako sezono. Napaka, ki jo delajo starši, je, da kupujejo prevelike smuči, češ da jih bo otrok imel še za naslednje leto. Izposoja je zato boljša izbira,« je opozoril Dušan Oblak, ki na smučišču vodi izposojevalnico in servis smuči.

Smuka na slovenskih strminah je ugodnejša od sosednje konkurence, ki pa resda ponuja več izbire. »Zagotovo je smučanje ugodnejše kot v tujini, sploh če upoštevamo še stroške prevoza, nastanitev in hrane. V Smučarskem centru Cerkno lahko štiričlanska družina smuča že za dobrih 60 evrov. Tudi ponudba nastanitev je prilagojena družinam, tako lahko otroci v družbi staršev pri nas bivajo tudi brezplačno,« je navedel Matjaž Kosmač iz marketinške pisarne družbe Hotel Cerkno, ki upravlja smučišče.

V Združenju slovenskih žičničarjev menijo, da so vsa slovenska smučišča tudi družinska smučišča. »Ne trdimo, da so vsa s ponudbo za družine že dosegla vrhunec, a nekaterim družinam vsekakor ustreza bližina smučišča, poleg tega so naša smučišča po kilometrini manjša od večjih smučarskih centrov v sosednjih državah, kar je za družine nedvomno varnejše. Tudi vozovnice so veliko ugodnejše kakor v večjih smučarskih centrih v sosednjih državah,« so povedali v združenju. Dodajajo, da so smučarske površine na slovenskih smučiščih za otroke primerne, za nameček se povsod najdejo šole smučanja in na večini tudi izposojevalnice opreme.

»Med šolskimi počitnicami potekajo smučarski tečaji za otroke, kar ugaja tako otrokom kot staršem. Pri nas smo v zadnjih letih izboljšali tudi infrastrukturo, primerno za otroke, kot so žičniške naprave, otroški trakovi in vrtiljaki. V ponudbo se uvajajo varstvo za otroke, različni zabavni, družinam prilagojeni dogodki.« Na nekaterih smučiščih se v letošnji sezoni nadaljuje akcija Šolar na smuči, ki na slovenska smučišča pripelje 2000 slovenskih otrok brezplačno. »Tudi s tem želimo otrokom približati sneg in smučanje, jih navdušiti, da morda kasneje smučišče obiščejo tudi s svojo družino,« so sklenili.