Deloindom: Ko zacveti puščava

Zaradi obilice padavin se je Atacama, puščava v severnem delu Čila ter južnem delu Peruja, ki sicer velja za eno najbolj suhih območjih na Zemlji, v nekaj mesecih spremenila v cvetočo puščavo, ki je kar kipela od barv.

Objavljeno
17. december 2015 12.39
J. B.
J. B.

Atacama, puščava v severnem delu Čila ter južnem delu Peruja, velja za eno najbolj suhih območjih na Zemlji. Kljub temu pa je bila v nekaterih delih letos marca v enem samem dnevu deležna toliko padavin, kot jih je tu zapadlo v zadnjih 14 letih. Suha, opustela pokrajina kot brez življenja se je zato v nekaj mesecih spremenila v cvetočo puščavo, ki je kar kipela od barv. Sicer znani pojav, ki na tri do osem let sovpade s cikličnim pojavom El Niño, je bil na pomlad, ki na južni polobli zdaj prehaja v poletje, ekstremen kot že 40 ali 50 let ne.

Na območju, ki je zažarelo v spektakularnih barvah cvetov čilskih zvončnic, endemičnih rdečih levjih šap (Bomarea ovallei) in neštetih drugih cvetic so speči gomolji in korenike leta dolgo čakali na priložnost. Ob obilici vlage so začeli pospešeno kaliti in pokrajino spremenili v fantastične vzorce barvnih kombinacij ali enobarvne planjave milijonov cvetov.

Več o nenavadnem pojavu si preberite na www.deloindom.si.