Dragoceni, a nezaželeni ulov skušolovca

Ta vrsta morskega psa je tik pred izginotjem v Sredozemlju.

Objavljeno
23. december 2015 10.14
Skušolovec - Lamna nasus
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – Ni beli morski volk, čeprav mu je nadvse podoben,­ ampak atlantski skušolovec (Lamna nasus) in eden petih iz družine morskih volkov. Je ­nevaren za človeka, a še bolj je človek nevaren zanj.

Zato ga po klasifikaciji mednarodne zveze za naravo uvrščajo v kritično ogroženo vrsto v Sredozemlju, torej vrsto tik pred izginotjem, nam je o nehote ulovljenem morskem psu povedal naš najboljši poznavalec morskih psov dr. Lovrenc Lipej z Morske biološke postaje NIB v Piranu. V nedeljo zvečer ga je na svoj čoln povlekel piranski ribič Stelio Bonifacio. »Ulovil se je v stoječo mrežo za liste – pašalero, kake 4,5 milje pred Piranom v smeri proti Gradežu. Najprej smo mislili, da gre za belega morskega volka. Moram reči, da se v naše mreže večkrat ulovijo morski psi. Tudi modrulji,« je povedal ribič, ki odlično sodeluje s Piranskim akvarijem in Morsko biološko postajo.

»To je zelo dragocena najdba, saj je po eni strani zelo malo pričevanj o njegovi prisotnosti v Jadranu. Hkrati pa boleča najdba, ker je tik pred tem, da izgine,« je ob dogodku povedal Lipej. Na primerku so opravili 66 meritev. Dolg je 104 centimetre, tehta 8,5 kilograma. Po Lipejevih ocenah je bil star približno eno leto. Zelo verjetno se je skotil v Jadranu, ni pa izključeno, da se ni tudi kje v Sredozemskem morju, saj je zelo hiter plavalec. Plava največkrat na površini, potopi pa se tudi do 700 metrov globoko. Predvsem ima rad morje, ki ima manj kot 18 stopinj Celzija. Pri parjenju samec z zobmi zagrabi trup samice in jo oplodi s klasperji­ (dva falusom podobna moška spolna organa). Samica najprej v maternici nosi jajca, v njej se izležejo mladi embriji, ki se med seboj tudi kanibalistično žrejo, po osmih do devetih mesecih pa skoti od dva do šest mladičev. Dočakajo lahko do 46 let, največji znan primerek je bil dolg 3,7 metra in je tehtal več sto kilogramov. Na videz je res podoben belemu morskemu volku, saj je podobno čokat in podobno temno sive barve po hrbtu in bel po trebuhu ter s šilastim oziroma trikotnim gobcem in zelo ostrimi zobmi, ki imajo pri straneh grbice (a ne mladi). V isti družini so še pacifiški skušolovec, atlantski in pacifiški mako ter beli morski volk.

Skušolovcu bodo sneli kožo in jo predali Prirodoslovnemu muzeju v Ljubljani, ki jo bo prepariral, na Morski biološki postaji pa bodo temeljito analizirali vsa mehka tkiva. »Skušolovcev je v Sredozemlju neprimerno manj kot belih morskih volkov,« je povedal Lipej.